Ha bejelölöd a csillag melletti négyzetet, akkor megjegyzem, és ha legközelebb jössz, rögtön ez az iskola fog megjelenni.

Budapestre fel...

2014. október 18-án hajnalban ismét útra keltünk, már tizenharmadik alkalommal, Budapestre egy közel 60 fős csoporttal: bersekes diákok, szülők és érdeklődő volt tanítványok.

Fotóalbum
A pénteki esőzések ellenére ragyogó napsütés, csodaszép kék égbolt és 20 fokos meleg fogadott minket a fővárosban.
Az első világháború kitörésének száz éves évfordulója alkalmából elsőként a Hadtörténeti Múzeumba látogattunk el, ahol végigjártuk alaposan megszemlélve a négy állandó kiállítás („Jelszavaink valának: haza és haladás” – A boldog békeidők: A monarchia hadserege – Piavétól a Donig, Dontól a Dunáig - …és legördült a vasfüggöny. Magyarország katonai története 1948-68 között) anyagát.
A buszhoz visszasétálva nézegethettük a budai Várnegyed épen maradt középkori polgárházait, és útba ejtettük a szépen felújított Mátyás-templomot, s Halászbástyát.
Körülbelül 13 órára értünk át a Csodák Palotájába, ahol 2 óra hosszat mobil- és tabletmentes gyerekként viselkedhettek diákjaink, rácsodálkozva a fizika játékos oldalára. Mindenki kipróbálhatta az alkotó ingát, a bársony hárfát, a coriolis szobát, a fakírágyat, a polárszűrős papagájt, a lego-mozit, a piruettet, a súlyos pörgettyűt, a keringő pénzeket, a vízesés illúziót, a légágyút, a kaotikus ingát, a ködkamrát, az óriási zongorát, és még sorolhatnánk…
A nap utolsó programjaként a Planetáriumban tekintettük meg a „Világvége?” c. igen érdekes és látványos ismeretterjesztő előadást. Kihasználva a kellemes időt, a Planetáriumtól sétálva tettük meg az utat a Keleti-pályaudvarig, ahonnan 18 óra után indult hazafelé az Intercity.
Ismét sok érdekességet, szépet láthattunk, bár a vágányátépítések miatt meghosszabbodott, közel 8 órás vonatút a nap folyamán, igencsak próbára tette valamennyi utas türelmét.
Bízom benne, hogy jövőre is lesz sok érdeklődő egy budapesti kirándulás iránt, hiszen látnivaló még bőven akad.

Horváth Márta
főszervező