Ha bejelölöd a csillag melletti négyzetet, akkor megjegyzem, és ha legközelebb jössz, rögtön ez az iskola fog megjelenni.
> Bersek József Általános Iskola > Aktuális > Ünnepi megemlékezés október 23.

Ünnepi megemlékezés október 23.

„Hol zsarnokság van,
ott zsarnokság van,…” (Illyés Gyula)

Fotóalbum
1956 őszén Magyarországon a társadalom minden rétegében óriási feszültségek gyűltek. Még a kommunista párt vezetői közül is egyre többen fordultak szembe Rákosi Mátyás politikájával, egypárti diktatúrájával.
A Budapesti Műszaki Egyetem diákjainak gyűlésén 1956. október 22-én elhatározták, hogy követeléseik nyomatékosítására és a lengyel munkásfelkelés melletti rokonszenv kifejezésére következő nap délután tüntetést szerveznek Budapesten. Másnap, október 23-án a Szabad Nép Új, tavaszi sereg-szemle című vezércikkével köszöntötte az ifjúság követeléseit. A Gerő Ernő-féle pártvezetés betiltotta diáktüntetést, és a tiltást 13 órakor felolvasták a rádióban. Ám a szikra már kipattant…
A magyar forradalom és szabadságharc a szovjet megszállás és a kommunista pártdiktatúra ellen alig két hétig tartott, mégis „a legázolt, bilincsbe vert Magyarország többet tett a szabadságért és igazságért, mint bármelyik nép a világon az elmúlt húsz esztendőben” – vallotta Albert Camus, francia író is.
Megható iskolai műsorunkkal az 1956-os események hétköznapi hősei előtt tisztelegtünk. Köszönöm a résztvevő diákok és kollégáim segítségét.
„Áldottak a diákok,
kik zsongó iskolákból az utcákra rohantak
zsebükben töltényre cserélve át a ceruzákat.
A madarak általuk hozzák vissza a napok virágát,
a nyíló körtefákon meg a tavasz fehér ruhát kap.”

dr. Bíró Zoltánné
műsor főszervezője