Ha bejelölöd a csillag melletti négyzetet, akkor megjegyzem, és ha legközelebb jössz, rögtön ez az iskola fog megjelenni.
> Bersek József Általános Iskola > Aktuális > A „nagy háború”

A „nagy háború”

Az első világháborút nem véletlenül nevezik annak, aminek, a NAGY HÁBORÚNAK. Először csaptak össze ekkora mértékben országok egymással, először halt meg ennyi ember ilyen rövid idő alatt. A háború kitolódott Európán kívüli területekre is és az akkori legmodernebb fegyverekkel vívták meg e küzdelmet.

Fotóalbum
Az 1914 és 1918 közt zajló első világháború volt a történelem egyik legjelentősebb és legpusztítóbb háborúja, mely a Föld három kontinensén összesen 15 millió halálos áldozatot követelt. Összehasonlításként: a második világháborúban 72 millióan haltak meg (ebből 50 millióan Európában) a Napóleoni háborúkban pedig - mely a világtörténelem harmadik legpusztítóbb harc sorozatának tekinthető - 3,5 millióra tehető a halálos áldozatok száma.
Sajnos, minket, magyarokat is közvetlenül érintett az első világháború. Az Osztrák-Magyar Monarchia 8 milliós hadseregének majdnem a fele Magyarországról származott.
Közülük 661 ezren meghaltak, 743 ezren megsebesültek és 734 ezren hadifogságba kerültek.
2014-ben az első világháború kitörésének 100 éves évfordulójára emlékezünk. Azért pont a mai napon, mert 1918. november 11-én írták alá azt a belgrádi fegyverszüneti egyezményt, mely az első világháború konkrét fegyveres harcainak végét jelentette számunkra.
Mécses gyújtással és ezzel az emlékfallal emlékezünk meg azokról a katonákról, kik az első világháborúban részt vettek, harcoltak, és akarva-akaratlanul is hősökké váltak.

Horváth Márta
szaktanár

2014.11.11.