Ha bejelölöd a csillag melletti négyzetet, akkor megjegyzem, és ha legközelebb jössz, rögtön ez az iskola fog megjelenni.
> Bersek József Általános Iskola > Aktuális > A magyar nyelv napja

A magyar nyelv napja

Magyarországon a 18. század végén és a 19. század elején még mindig a középkorból örökölt latin nyelv volt a törvényhozás, a felsőbb szintű közigazgatás és az igazságszolgáltatás, valamint a közép- és a felsőfokú oktatás, a tudomány és a vallási szertartások nyelve.

Fotóalbum
A magyar nyelv ügyét már korábban is szorgalmazta a magyar országgyűlés: 1790-ben például az országgyűlés alsótáblája kimondta, hogy tanácskozásait ezúttal magyar nyelven folytatja, 1791-ben pedig – a magyar nyelv terjedését elősegítendő – törvénycikkbe foglalta, miszerint „a gimnáziumokon, akadémiákon és a magyar egyetemen a magyar nyelv és írástan számára külön tanár fog beállítatni”. Az 1805-ös országgyűlés már követelte a magyar nyelv használatának kiterjesztését, azaz a közigazgatásban való használati jogát.
I. Ferenc 1825–ben kénytelen volt ismét összehívni a magyar országgyűlést Pozsonyban. Az országgyűlésen gróf Széchenyi István birtokainak egyévi jövedelmét ajánlotta fel a Magyar Tudományos Akadémia megalapítására.
Elmondható, hogy a magyar nemzeti ébredéssel egyidős követelés a magyar nyelv jogainak kiterjesztése. A Habsburg udvar ugyan sokáig ellenállt, de a magyar nyelv ügye fél évszázad fokról fokra elért eredményei után végül teljes diadalt aratott. Az országgyűlés 1844. évi II. törvénycikke úgy intézkedett, hogy a magyar királyság területén – a korábbi latin helyett - a magyar a törvényhozás, a közigazgatás, az igazságszolgáltatás és az oktatás hivatalos nyelve. A magyar lett az államnyelv.
A magyar országgyűlés 2011-ben nyilvánította november 13-át a magyar nyelv napjává, lehetővé téve, hogy évente egyszer a közfigyelem ráirányuljon a magyar nyelvre, amely kulturális örökségünk és nemzeti identitásunk alapja. A Magyar Nyelv Napja hazánkban évről évre alkalmat ad az oktatási, tudományos és kulturális intézményeknek, a médiának, az anyanyelv ápolásával foglalkozó civil szervezeteknek a magyar nyelv megünneplésére, a hagyományőrzéssel kapcsolatos rendezvények megtartására.

Iskolánk is csatlakozott a közös versmondáshoz, Petőfi Sándor: Jó költőnek tartanak... című versét Dr. Bíró Zoltánné tanárnő elő olvasása után szavalták el a diákok és a tanárok.


Horváth Márta
szaktanár

2014. november 13.