Ha bejelölöd a csillag melletti négyzetet, akkor megjegyzem, és ha legközelebb jössz, rögtön ez az iskola fog megjelenni.
> Bersek József Általános Iskola > Aktuális > Harisok éjszakája

Harisok éjszakája

2016-ban az év madarának választották a rejtőzködő életmódú harist.

Fotóalbum
A kőszegi Alsó-réten is él néhány példány, amelyeknek hangját csak éjszaka lehet hallani. Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága és a Magyar Madártani Egyesület Vas Megyei Helyi Csoportja szervezte a programot, melyet Illés Péter tanár úr vezetett. Erre a ritka és érdekes eseményre mentünk el iskolánk 22 tanulójával ( 4.b., 5.b) és pár lelkes szülővel május 20-án este 21.00 órakor.

Az időjárás is tökéletes volt, a Hold világított a réten, a fejlámpákat ki is kapcsoltuk, nehogy elriasszuk az amúgy is óvatos madarakat. Nem gondoltuk volna, de csendben vonultak a gyerekek ebben a szokatlan időben és helyen (vizes, tocsogós terepen) a vezetők után. Már majdnem feladtuk, a madarak nem akartak megszólalni. 22 óra körül azonban Illés Péter lejátszotta magnóról a haris hangját, és erre végre válaszoltak a magas fűben meglapuló madarak. A haris latin neve Crex Crex a hangjára utal, amely semmilyen más madáréhoz nem hasonlít. Hazánkban összesen csak 500-2000 pár költ. Eszmei értéke 500 ezer forint ennek a balkáni gerle nagyságú madárnak.

Legközelebb talán láthatjuk is őket, de így is élmény volt ez az este.

Köszönet a szervezőknek ezért a szép programért!


Kovácsné Zsolt Andrea
szaktanár