Ha bejelölöd a csillag melletti négyzetet, akkor megjegyzem, és ha legközelebb jössz, rögtön ez az iskola fog megjelenni.

Süni tábor

2014. július 22-28.

SÜNI TÁBOR 2014.07.22.-07.28.
A Kerekerdő Alapítvány 20. alkalommal megszervezett nyári táborához csatlakozhatott idén 15 kőszegszerdahelyi diák és együtt táborozhattak sok más megyei és megyén kívüli természetkedvelő gyermekkel. A Vas-hegy és a Pinka-szurdok természeti értékeivel ismerkedhettünk meg: növényekkel, madarakkal, ízeltlábúakkal. A tábor bázisa a felsőcsatári Gyermeküdülő volt, ahol természetesen az emeletes ágyakon való alvás is izgalmasnak ígérkezett.
A megékezést követően a közel 50 fős tábori gyereksereg körben ülve először meghallgatta a csatári csendet, majd bemutatkoztak egymásnak a fiatalok és a tábor vezetősége. A szobabeosztás után mindenki birtokba vette szálláshelyét. Megalakult a 4 csapat, vezetőjükként egy-egy Sünmamival, akik önkéntes középiskolás diákok voltak, s hét során időnként egymással-egymásért versengett. Délután túra Vaskeresztes irányába – milyen meredek hegyoldalak vannak itt! A Vasfüggöny Múzeumban, és a csatári bányában is jártunk. Vacsora, és az irodalmi kvíz után még egy esti túra is belefért a napba a kápolnához. Eseménydús hétnek néztünk elébe.
Másnap a régi katicatáborok emlékére Katicavadászatra került sor, majd a tábori olimpia vette kezdetét – furfangos feladatokkal. A hét során 4 napon keresztül forgószínpadszerűen kiscsoportos természetismereti foglalkozásokon szakavatott erdészek és madarász kísérte a gyerekeket a terepen; benne és mellette túrák, vetélkedő is szerepeltek. Jó néhány gyermek vett részt a hajnali napfelkelte túrán. Sok-sok játék, íjászkodás, kézműves foglalkozások: batikolás, kavicsfestés, fonások, agyagozás, szappankészítés, gyöngyfűzés, gyertyamártás is tarkította a tábori hetünket. A tábortüzek melletti dalolások, a számháború, a táncház is hosszú évek óta a Süni tábor közkedvelt lehetőségei közé tartoznak.
A tábor összes programja egy vetélkedő keretébe illeszkedett. Pacákat (pontokat) lehetett gyűjteni a rejtvényfejtésekkel, a természetismereti és kézműves foglalkozásokon, gyűjteménykészítéssel, szobarenddel – egyéniben és csapatban is. A rejtvényfejtést segítette a tábori könyvtár a rejtvényfal előtt. A gyűjtött pacákért egy nagyszabású liciten értékes ajándékokat szereztek a gyerekek, a legügyesebbek visszanyerték a részvételi díj jelentős részét.
Legnagyobb sikert talán a péntek hozott, a lovagi torna érdekes-izgalmas viadaljaival és az elmaradhatatlan-nagyonvárt Sün Bállal. A csapatok műsorral készültek, volt nyitótánc, tobzódás a táncparketten és bálkirály - bálkirálynő választás is. Mindenki csinosan érkezett, s már-már érthető volt, hogy kerül a nylon harisnya egy tábori bőröndbe! 
Az utolsó nap a pakolásé volt, a felnőttek és a fiatal Sünmamik túl az éjszakai oklevélíráson már a pacalicitre készültek. Csodaszép és értékes könyvek, kiadványok, kövek, plakátok, csokik vártak a hét során gyűjtött pacák beváltására. Az izgalom sem maradt el – ki többel, ki még több pacával licitált. A pacalicit koreográfiája is a Gyugyu bácsi féle táborok szerves része. Hasonlóképp a táborzáró oklevélosztáshoz, ahol mindenki számára egyéni megfogalmazásban elevenedett meg a Süni tábor hetében töltött ideje. Az oklevelek szövegének felolvasása több gyermek és az akkor már jelen levő szülők arcára is mosolyt csalt – bízunk benne: örök emlék marad. Természetesen a tábor felnőtt tagjai is kaptak a gyerekektől. Végül az utolsó csoportkép. Így lett vége az idei Süni tábornak. Jó volt látni és átélni, ahogy a 9 évestől a 16 évesig segítették a gyerekek egymást, mintahogy ez már közel 20 éve zajlik minden Kerekerdő Alapítvány szervezte táborban.
Ismét sok száz fotó készült – ráadásul most már 3 lelkes fotós is volt , amely megörökítette a tábori pillanatokat. Sok élmény (a kemény reggeli tornák, a fáramászások, a naplopás, a csendes pihenők, …), úgy gondolom sok megtapasztalt tudás birtokába kerültek a kőszegszerdahelyi diákok, s új barátságok is születtek a más vidékről érkező gyermekekkel.
Köszönet Kata néninek, aki tábori főszervezőként a számos kulturális és kézműves foglalkozásokat kitalálta, levezényelte, majd lepontozta, Kati néninek a finom étkekért – hm az a lángos de finom is volt -, András bácsinak az erdő szeretetéért és humoráért, Tibor bácsinak – aki kézközelbe, távcső fókuszba és diákra varázsolta nekünk a madarakat, Gyugyu bácsinak – aki számos teendője mellett még számháborúzni is beállt.
Szakos Ibolya, Ökosuli felelős

„Engem ne emeljen magasba senki,
ha nem tud addig tartani,
míg tényleg megnövök.
Guggoljon ide mellém,
ki nem csak hallani,
de érteni akar,
hogy közel legyen a szívdobogásunk.”