Ha bejelölöd a csillag melletti négyzetet, akkor megjegyzem, és ha legközelebb jössz, rögtön ez az iskola fog megjelenni.

Ökosuli hírek

2014. szeptember - október

ÖKOISKOLAI HÍREK 2014 szeptember-októbere
2014-ben a harmadik tanéve kezdődött Ökoiskolánknak. Egy ökoiskola abban különbözik egy átlagos iskolától, hogy nemcsak a tanításban érvényesülnek a környezeti nevelés, a fenntarthatóság pedagógiájának elvei, hanem az iskolai élet minden területén. Ez idő alatt a címnek megfelelő tevékenységet az intézmény megfelelően dokumentálja.

DÖK, szülők, Ökoteam szeptemberi megbeszélése 2014.09.08.
Év elején leültek egyeztetni a Ökoteam tagjai - áttekintve az elmúlt évek lehetőségeit, és kitérve az idei eseményekre. Mérlegre került a három vállalásunk:
1. esővízgyűjtő
2. komposztáló
3. Ökoteam működtetése

Az Ökoteam tagjai a 2014-15-ös tanévben:

3 pedagógus:
Szakos Ibolya
Kendikné Takáts Zsuzsanna
Géróné Gaál Ottília

3 diák:
Horváth Anna
Bilics Milán
Molnár Salome

2 szülő:
Simor Kata
Mersichné Jagodics Rita

2 technikai személyzet:
Fekete Katalin
Horváth András

Önkormányzat:
Takács Péter polgármester

Programok, amik tervben voltak és amik megvalósultak 2014 szeptember-októberében:

1. Állatismereti vetélkedő - elmaradt, tavasszal

2. Tömördi Madárvárta - 2014.09.13. - rossz idő, elmaradt, tavasszal.

Fotóalbum
3. Kutatók Éjszakája 2014.2014.09.26.

Szeptember utolsó péntekén 2014-ben is megrendezésre kerül a Kutatók éjszakája, idén kilencedik alkalommal. A kőszegszerdahelyi diákok harmadik-negyedik alkalommal vettek részt az izgalmas délutánon, estén. Az NYME-SEK laborjaiban kémiai és biológiai kísérleteket láttak, és a Roxforti nyilt napokon ők maguk csináltak elefántfogkrémet, lilafüstöt és tüzet a folyadékban. Hogy kell diót törni a másik fején, mit csinál UV fényben a skorpió - és még számtalan kérdés, amire választ kaptak a látványos kísérleti bemutatóban. S a madárpók simogatása sem maradt el.

4. Európai Madármegfigyelő Napok - 2014.10.04. -programtorlódás elmaradt.

Fotóalbum
5. GESZTENYENAPOK 2014
2014.10.04-05.
Már több éve iskolánk is csatlakozik a velemi ünnephez. A Kőszegszerdahelyi Közösségi Háznál pakoltuk ki portékáinkat. Gesztenyés sütemények, apró kézműves tárgyak között válogathattak a Velembe látogatók.

6. HULLADÉKGYŰJTÉS 2014 szeptember-október

PET palack, fémdoboz, karton, papír - továbbra is gyűjtés alatt, szorgalmasan és a gyerekek (kicsik és nagyok) által összenyomva, taposva, rendszerezve. Köszönet a szállító szülőknek, a Németh Parkettnek a kartonokért. A befolyt mennyiségekről és összegekről hamarosan pontosabban, melyből az utóbbit az egészségnevelési programokra fordítjuk novemberben.

Fotóalbum
7. Fecskék 2014
2014 szeptemberének első hetében készültek el azok a fecskék ügyes kezek által, amelyek az alsó osztálytermeket és a folyosót díszítik. Anyagköltségük a hulladékgyűjtésből fedezett. Az ÖKOSULI egyik alapelve: egy fecske nem csinál nyarat - ezt mindenféle értelemben komolyan véve mindhárom osztályterembe két-két fecske került. A szemek és a csőr művészkezek által kerültek kialakításra, s így bár az élő fecskék már útra keltek, mi tavasszal visszavárjuk őket, s addig is 8 füstifecske idézi nekünk a nyarat, a tavaszt és az őszt.

Fotóalbum
8. KÉZMŰVES SZAKKÖR 2014
Az Ökosuli alapelveinek/vállalásainknak megfelelően a kézműves szakkörön újrahasznosítható és természetes anyagokból készülnek az ötletesebbnél 5letesebb játékok, ajándéktárgyak. A gyerekek izgatottan várják már az adventi készülődést: vajon idén milyen saját készítésű ajándékkal lephetik meg szeretteiket?

9. Ökosuli III. vállalásunk - a KOMPOSZTLÁDA

Az Ökosuli pályázatában 2012 márciusában az esővízgyűjtő mellett egy komposztáló beszerzése, kialakítása volt a 3. vállalásunk. Már tavaly kaptunk hozzá anyagot, de az összeszerelés elmaradt. Idén a szerencse és a kőszegszerdahelyi Önkormányzat mellénk szegődött és egy műanyag komposztládával gazdagodott az iskola. Ennek összeszerelése egyelőre a biológia teremben, használata októberben elméletben történik, és reméljük novembertől már élesben működik.

10. Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap
2014. 10. 01.Molnár Eszter Sáron Bersek József Általános Iskola Kőszegszerdahelyi Tagiskola (Kőszegszerdahely)A fenntartható közlekedést népszerűsítő Európai Mobilitási Héthez kapcsolódóan hagyományosan meghirdetett rajz-, fotó- és családi kreatív pályázat legjobb alkotásait díjazták 2014. szeptember 19-én Budapesten, a Fővárosi Állat- és Növénykertben.A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Földművelésügyi Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma idén is közös kreatív pályázatot hirdetett az Európai Mobilitási Hét alkalmából. A pályázat témája megegyezett a szeptember 16. és 22. között Európa-szerte megrendezett közlekedési-környezetvédelmi rendezvénysorozat szlogenjével, amely idén úgy szól: „A mi utcánk, a mi jövőnk!”címmel, gyerekeknek, felnőtteknek, családoknak írták ki.Az ünnepségre az Állatkert Varázshegyének gyomrában került sor, ahol először egy fergeteges állatkerti bemutatót láthattak a meghívottak, fejük fölött suhanó, zsákmányt elkapó ragadozómadarakkal, mozgékony és igen találékony kisemlősökkel. Ezt követte a díjak kiosztása, majd egy svédasztalos ebéd. A kőszegszerdahelyi iskola 7.c. osztályos tanulója Molnár Eszter Sáron alkotásáért értékes különdíjban részesült. Felkészítő tanára: Kummerné Tóth Tímea.A jutalmat Tasó László a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára adta át. (képen) A programokat követően – VIP belépővel – kedvünkre barangolhatott családjával az Állatkertben. KUMMERNÉ TÓTH TÍMEA

Fotóalbum
11.HERMAN OTTÓ EMLÉKNAP 2014
Herman Ottó természetkutató halálának 100 éves évfordulója alkalmából Kőszeg Város Önkormányzata emléknapot rendezett. A programsorozat keretében a Bersek József Általános Iskola „A körülöttünk élő természet” címmel rajz –és fotókiállítást rendezett a város általános iskolás tanulóinak műveiből. Sok szép munka érkezett a kiállításra változatos technikával. Iskolánk tanulói által készített munkák az albumban tekinthetők meg. A kőszegszerdahelyi tagiskola rajzszakkörösei is kitettek magukért, csodaszép rajzok születtek.

Fotóalbum
12. CSARAB 2014A Természetismereti szakkör keretében 2014. okt. 17-én pénteken két csarab került elültetésre. Anyagköltsége a hulladékgyűjtésből fedezett. Bízunk benne sokáig díszitik az iskola bejáratát.

Fotóalbum
13. ÉV FÁJA SZAVAZÁS 2015 - 2014 október végéig lehet szavazniAz iskolánk udvarán áll egy hársfa. Régen a Kikelet vetélkedő alanya volt. 2014-ben lehet szavazni a 2015-ös év fájára és egy Vas megyei 400 éves, 440 cm törzskerület hársfa is döntős az őrségi Szattáról. Erre buzdítva állták körül az alsósok az iskolai hársfát, s adjuk hírül, hogy 2311 szavazathoz még sok-sok kell, hogy a második és első helyezett fákat lekörözze.
****************************************
Az Év Fája vetélkedő keretében nem a legnagyobb vagy legöregebb fát kerestük, hanem azt, amelyik a jelölőknek valamiért fontos: kapcsolódik hozzá egy helyi történet, találkozási pontot kínál – vagy bármilyen más szerepet tölt be az ott élők mindennapjaiban.
A nevezett fák közül a zsűri választotta ki a döntősöket. Ezek vehetnek részt a nyilvános döntőben, melyben a közönség szavazatai
alapján dőlt el, hogy melyik fa nyeri el az Év Fája címet.
Az idei versenyben az Év Fája mellett Hős Fát is lehetett jelölni, azaz valamilyen okból veszélyeztetett példányt, amelynek megmentéséért küzdöttek vagy küzdenek jelölői. A döntősök közt már ott rejtőzik a Hős Fa cím győztese is, de arra, hogy melyik fa kapta ezt a címet, csak a közönségszavazás után derül fény.
Alább a döntőbe jutott fák történeteit olvashatják, az oldal alján kattintva pedig az összes a versenybe nevezett fát megtekinthetik.
*************************************
• A döntős fákra a következőképpen lehet szavazni: a képek alá beírják az email címüket, majd rákattintanak arra, hogy Ez a történet és a fa legyen a nyertes.
• Ezután a szavazatát érvényesítenie kell, mégpedig úgy, hogy belép az email fiókjába, ahová küldtünk önnek egy levelet, egy aktiváló linkkel, erre rá kell kattintania, és máris megtörtént a szavazás. Ha véletlenül elrontotta, és rossz fára szavazott, akkor annyi a dolga, hogy újra szavaz, így az előző szavazata érvénytelenné válik.
Kérlek öleljük át együtt a Fát, segítsetek, szavazzatok rá!
Legyen az Év Fája az őrségi hársfa!
Kérlek szavazz a TÚLÉLÉS FÁJÁRA, Szattára!
http://evfaja.okotars.hu/dontosfak
október végéig itt lehet szavazni!

Fotóalbum
14. Természetismereti szakkör 2014

2014 szeptemberében és októberében az óriás krumpli, a térképismeret, a madármemori és a fajismeretjáték mellett a tantermi foglalkozások utolsó két alkalmával Varga Laci bácsi, erdész volt a vendégünk. Kérdéseket gyűjtöttünk, amikre igyekezett válaszolni. Miért és hogyan lett erdész, miért tagja a MME-nek, miért jó ha mi is tagjai lennénk még idén, .... Sok kérdés még megválaszolatlanul maradt, ám februárban visszavárjuk. 50 madár került a költöző, állandó és a téli vendég ablakba, persze úgy, hogy többen már biztosan felismerték őket - legyen az másodikos vagy nyolcadikos diák. Vajon miért került a sárgarigó és a szalakóta egymás mellé? Melyik az a harkályféle, ami mégsem állandó madarunk? Sok érdekes gondolat került elő a madarak besorolásánál is, és azt is megtanultuk, hogy a kivételek mindig erősítik a szabályt!