Ha bejelölöd a csillag melletti négyzetet, akkor megjegyzem, és ha legközelebb jössz, rögtön ez az iskola fog megjelenni.
> Kőszegszerdahelyi Tagiskola (archívum) > Aktuális > Részleges napfogyatkozás

Részleges napfogyatkozás

2015. március 20-án pénteken délelőtt ritka természeti jelenséget figyelhettünk meg.

Fotóalbum
Részleges napfogyatkozás volt. Fél 10 után kezdődött és majdnem délig tartott. Az esemény megfigyelésére rendhagyó fizikaórát tartottunk az iskola tanulóinak az udvaron.
Először két nyolcadikos modellezte a Hold és a Nap mozgását a többiek számára. Ezután a megfigyeléshez használható eszközöket ismerhették meg a gyerekek. Természetesen megbeszéltük, hogy miért nem szabad a Napba nézni segédeszköz nélkül. Még Petőfi Sándor is szóba került (mert nagy költőnk szeme élete végéig fájt az 1842-es teljes napfogyatkozás során „elkövetett” könnyelműsége miatt).
Mire 10 óra 44 perckor a Hold eltakarta a Nap mintegy 60 %-át, mindenki megismerhette a „camera obscurát” a védőszemüveget, a hajlékonylemezt, és Timi néni bemutatásában a tésztaszűrőt, mint megfigyelőeszközt.
Mivel a tetőpont 10 percig látható volt, mindenki megnézhette a szűrőszemüveg segítségével. A képek önmagukért beszélnek.

Vén Tamás fizikatanár