Ha bejelölöd a csillag melletti négyzetet, akkor megjegyzem, és ha legközelebb jössz, rögtön ez az iskola fog megjelenni.
> Kőszegszerdahelyi Tagiskola (archívum) > Aktuális > Ökosuli hírek 2015. szeptember-október

Ökosuli hírek 2015. szeptember-október

Ebben a tanévben is útjára indítjuk az Ökosuli programot iskolánkban.

Fotóalbum
Forráskereső túra

2015.09.05.

A Szerdahelyi-patak forrását, forrásait kutattuk fel a hétvégén a Kőszegi-hegységben.

A mi patakunk - forrástól a torkolatig
címmel rajz- és fotópályázatot hirdet az Ökosuli program keretében a kőszegszerdahelyi iskola és a Velemi Óvoda.
Téma: a Szerdahelyi-patak, forrástól a torkolatig, a patakmente élményekben, élővilága, öröme és bánata.

Beküldési határidő: 2015. november 5.

Fotóalbum
2015 KUTATÓK ÉJSZAKÁJA 10.

2015.09.25.

Iskolánk tanulói idén 5. alkalommal vettek részt a közel 600-1000 főt megmozgató rendezvényen. Lelkes diákok és tanárok adták és vették a tudást szinte minden tudományterületen.
A kőszegszerdahelyi diákok idén is sok helyszínre kaptak lehetőséget a bejutásra, részvételre.

Elsőként vidéki és szhelyi középiskolák diákjai beszéltek, s mutattak érdekes-izgalmas dolgokat az asztalukhoz tévedőknek a Science Fair vetélkedő keretében az egyetem dísztermében. Keményvízben szappan, csíborok, keringőbogarak, vízipók-csodapók szereplői élőben, szitakötő és lárvaruhája, nyomtató és a szövetek, láthatatlan írás fenoftaleinnel és az ammónia leleplező gőzei, patakvizsgálat, a zene eszközei és a tudomány, a fogászat eszközei mellett az ingalabdák, tejszivárvány és a vulkánkitörés - csak néhány szösszenet alig 40-50 percben.

Ezt követően a rendkívük ingergazdag C épület auláján áthaladva egy kémia labor felé vettük utunkat, ahova bejutva a kémikus virágoskertjét készítették el a kőszegszerdahelyiek, majd megnézték az elefánt fogkrémjét, az éjszakai villódzást a kémcsőben, a lila füstfelhőt, majd a kicsit lassan beinduló, ám annál látványosabb fényjelenséggel járó kísérletet. (Megismerkedve a kénsav, az Al és jód, ill. a Zn és S tulajdonságaival, reakcióival).

A félóra természetesen kevésnek bizonyult, s épphogy leértünk és befértünk a Digitális Planetárium csodáira. Fantasztikus helység! - látványos, s remekbeszabott előadást hallhattunk - többek között a napéjegyenlőségekről, napfordulókról. Utaztunk a Holdról a Föld felé, s kitekintettünk a Szaturnusz tájékára is. Élmény volt!

Kicsit belenézhettünk az Egy perc és nyersz! játékba, jó ötleteket ellesve.
Bogi nagy kísérletezőként vajon először fogta a kémcsőfogócsipeszt kémcsővel és melegítette borszeszégő fölött? Mindenesetre rutinosnak tűnt. :D

Közben az aulában izgalmas szerelések, ördöglakat és egyéb gépészeti dolgok várták a fiatalokat.

Már 7 óra volt, mikor a szövetek fölé keveredtünk a mikroszkópokba nézve, s egy-egy EKG görbét is tovább görbítettek a diákok - levegővétellel, ill. izomösszehúzással.

Ismét az aula fogataga, ill. néhányan visszatértünk az A épület látványos asztalaihoz, s a Leonárdo da Vinci makett kiállítását is szemrevételeztük.

8 óra magasságában dr. Sribanek Anna hangulatos előadásában ömlött a folyékony nitrogénnel kapcsolatos kísérletek sorozata: sima és héliumos lufival, virágokkal - a végén még gyors fagyi is készült. Közben rakétahajtással közlekedő műanyagpalack is útra kélt és látványos égési folyamatok is zajlottak, s egyszer egy főtt tojás is terítékre - akarom mondani- csőbe került.

Időnként a Távhő szolgáltató kérdéseire is szántak időt a fiatalok, természetesen mindenhol jutalmazták a jól válaszolókat.

Az alig 4 és fél óra szinte elrepült - élményekben és tapasztalatokban gazdagon.
Természetesen sok helyre nem jutottunk el - a gazdag programkínálat mindig szelektálásra kényszeríti a szervező tanárokat. Örömmel vettük a kísérő szülők részvételét is, s köszönjük a hazafuvarozás lehetőségét - meghosszabbítva így ott létünk tartalmas idejét.
Szakos Ibolya, Ökosuli felelős

Fotóalbum
ERDŐK HETE 2015

2015.10.02.
Varga Laci bácsi kérésére a kőszegszerdahelyi diákok műsorral készültek és szerepeltek a Cák-Velem erdészeti közjóléti feltáró út átadó ünnepségén - az ERDŐK HETE rendezvénysorozat keretében.

Bakó Csaba, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. gazdasági igazgatója fogadott minket nagyon kedvesen, s bejártuk a terepet - ugyanis a szalagátvágásra is felkértek két diákot.

Három erdész kürtös nyitotta meg az ünnepséget - Rézi kutya kíséretében, majd Igazgató úr megnyitó beszéde után Németh Tamás tárogató művész csodálatos zenéjét hallgatta az erdő és az ottlevők.
Huber László, Kőszeg város polgármestere és Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselőjének beszéde között szép versekkel és dallamokkal, valamint magvas gondolatokkal örvendeztették meg az egybegyűlt erdészeket a kőszegszerdahelyi iskola diákjai.
„Hallgatag az erdő,
Titkot rejtő,
Mondd el a mélyed,
Mit rejt néked?
Rejtem a tölgyet,
Rejtem a gombát,
Rejtem az őzet,
Rejtem a rókát,
Rejtem a fészket,
Benne a pintyet,
Patakot, kérget,
Kavicsot, kincset.
Hallgatag erdő,
Szépen kérlek,
Szépen ha kérded,
Elrejtlek téged”

Végül az Enikő-forrás körüli erdőben felcsendülő tárogató zenéjére megtörtént az ünnepélyes szalagátvágás.
Sokan felsétáltak a felújított Enikő-forráshoz, majd kedves gesztusként uticsomagot kapott mindenki, s mi is így tértünk vissza az iskolába: fantasztikus érzéssel és sok-sok érdekes tapasztalattal.

Köszönjük a lehetőséget és az élményt!

A természetbarát
Nem csak néz, - de lát is.
Meglátja a természetben
Az apró csodát is.
A szivárvány színeit
A harmatcseppeken,
Amint megcsillannak
A fenyőleveleken.
A pákosztos méhecskét
A virág kelyhében.
Egy apró gyík napozik
A sziklarepedésben,
A pókháló a bokron
Mily mesterien van szőve ...
És máris látja a facsemetét
Óriássá nőve.
A selymes ökörnyál
Utazik a szélben
És meg - megcsillan
Az őszi napsütésben.
Egy madár a fiát
Repülni tanítja.
Tarka lepke a szárnyát,
Mint zászlót lobogtatja.
Meglát minden szépet
A katicabogártól
A legelésző őzig,
Virágos tavasztól
Lombhullató őszig.

Fotóalbum
BÚCSÚZNAK A MADARAK 2015

2015.10.03.
5 diák, két szülő, aki részt vett az idei madármegfigyelő programon - immáron 3. éve - iskolánkból az Abért-tónál az Európai Madármegfigyelő Napok keretében.

9 órakor már közel 50 faj volt a felírt listán, délig 62-re növekedett. Az Őrségi Nemzeti Park munkatársai több megfigyelő pontról jelentették a látott madarakat.
Hegyi billegetőhöz nekünk is szerencsénk volt az úszómadarak mellett.
Gyakorolhattuk a kézi és állványos távcsövezést is.
A jelzett 59 fős látogatói létszámból a kőszegi Bersek iskola diákjai és tanárai, valamint a Kőszegszerdahelyi Tagiskola diákjai és kísérő szülei meglehetősen nagy arányt tettek ki.

1992 óta minden év október első hétvégéjén több száz helyszínen sok-sok madarász és madárszerető ember figyeli a tollas jószágokat.