Ha bejelölöd a csillag melletti négyzetet, akkor megjegyzem, és ha legközelebb jössz, rögtön ez az iskola fog megjelenni.
> Kőszegszerdahelyi Tagiskola (archívum) > Aktuális > Ökosuli hírek 2015. november-december

Ökosuli hírek 2015. november-december

Folytatódik a programsorozat.

Fotóalbum
2015. november 5.
"A mi patakunk" képzőművészeti pályázatra beérkezett munkák honlapunkon is megtekinthetők!

Fotóalbum
2015. november 13.

Kőszegszerdahelyen a Közösségi házban vettünk részt a Novemberi gyógynövények című előadáson.

Fotóalbum
Egészségnevelési Vetélkedő alsósoknak

2015.11.12-13.
Sok-sok éve hagyományosan sportban és szellemi vetélkedőn mérik össze magukat a diákok iskolánkban.
Az alsósóknál idén két csapat vetélkedett néhány felsős diák és Tamás bácsi segítségével. A zsűriben Zsuzsa néni és iskolánk védőnénije szorgoskodott.
A pzs és a tisztasági csomag ellenőrzése után a választott csapatneveket - fűszereket mutatták be a kisdiákok. Hallottunk sok érdekességet a fahéjról és a gyömbérről is. A Versírás feladata során néhány szóval kellett kiegészíteni egy egészségről szóló verset.
Nem fér hozzá kétség,
Nagy kincs az _________ .
Mozogj a friss levegőn sokat,
S naponta legalább kétszer moss __________ .
Ne egyél túl nagy adagot,
És rágj meg jól minden ____________ .
Zöldséget, gyümölcsöt minden nap egyél,
Hogy beteg minél kevesebbet _________ .
Öltözz úgy, ahogy az idő kívánja,
Ha nem teszed, egészséged __________ ,
Hidegben sapkát, sálat tegyél,
Egy kis C- vitamint is ___________ ,
Hőségben ne légy a tűzőnapon,
Mert bőröd leéghet, de _________ ,
Ha egész nap tevékeny voltál,
Este zuhany alatt _____________ ,
S ha éjjel jól kialszod magad,
Életed biztos hosszú ___________ ,
El ne feledd e sok jó tanácsot,
Hidd el, hogy soha meg nem ____________ .

A müzlikészítésnél minden csapattag csipesszel igyekezett a svédasztalnál az alapanyagokat egy tálba szedegetni. Szótagokat raktak össze szavakká, s vízkoktélt is készítettek piciben. Végül illóolaj felismerésben is jeleskedtek a diákok, gazdagabbak lettek a citrom, a rozmaring, az eukaliptusz, a borsmenta és az édeskömény illatanyagával. De jól is jönnek majd ezek a nyirkos, göthös, náthás időszakban!
A plusz feladatokra idén sem került sor, hanem másnap a sportvetélkedő változatos feladataiban élvezték a mozgás örömét.

Fotóalbum
Egészségnevelési Vetélkedő felsősöknek

2015.11.17 - 11.20.
Immáron rutinosan szerveződött a négy csapat a négy évfolyamból, s választottak maguknak fűszerneveket a felsősök az egészségnevelési napok apropóján.
Előzetes feladatként a választott fűszerekből készültek plakáttal, bemutatóval, ill. november 11-én a Kőszegszerdahelyi Közösségi Házban Gyógynövényes előadáson vehettek részt.
A szellemi vetélkedő részeként a hagyományos, ám hiányában megrázó pzs és tisztasági csomag ellenőrzése után a diákok a Vöröskereszttel kapcsolatos fogalmaikat varázsolták egy lapra. Müzlikészítés csipesszel, keresztrejtvény a KUBU oldaláról, a fűszerbemutató mellett a vízevés volt talán a legnagyobb tetszést arató feladat. Még jutott idő a nyelvtörőkre is.
A sportvetélkedő feladatainál is szerepet játszott a csapatmunka, ami szintén részpontszámot kapott a végső értékelésnél.

Fotóalbum
Mézek-méhek-méhészek

2015.12.01.
Zárásaként a novemberi Egészségnevelési Napoknak a kőszegszerdahelyi iskolában hegyaljai méhészek tartottak előadást-
beszélgetést a Mézről.
Kutschiné Naisz Ágota és Kutschi Virág egykoron iskolánkban végzett diákok :D, az Ökosuli programsorozatának keretében meghívásra érkeztek ezen a szép keddi délelőttön - sárga méhészes pólóban, s mézkóstolóval.
Mi is készültünk plakáttal, előzetes kérdésekkel, amiket igyekeztek megválaszolni - erősen hangsúlyozva, hogy terepen élethűbb lenne.
Így decemberben az előadás szöveges része mellett 2013-as képekkel örvendeztették meg a hallgatóságot, ahol a jelenlegi nyolcadikosok is jártak a Naisz Méhészet telephelyén: a pörgetőben, a kaptáraknál.
Meg tudtuk mi is az a méz, hogyan készül a méz és a méhész, kik a méh család tagjai és ellensége: mit művel egy atka és hogyan védekeznek ellene, Végig beszéltük, hogy decembertől kezdve milyen munkálatok zajlanak a méhészeknél, s vajon a kínai méz és az őstermelői méz között mi a különbség.
Kérdéseink is terítékre kerültek, még előadás közben is jöttek újak: pl. egy liter méz hány kg.
Végül gesztenye, akác és repcemézkóstolással záródott a program, ill. ajándékba kaptunk a délutáni TEAHÁZ-unkhoz egy üveg mézet. Köszönjük!
S természetesen a 40 perc nem volt elég, ezért ígéretet tettünk, hogy 2016 februárjában ismét fellátogatunk a méhekhez-méhészekhez.

Nagy-nagy köszönet a színvonalas megjelenésért és információkért, s bevallom még a felnőttekben is sok-sok kérdés fogalmazódott meg. A következő találkozásig mindenkinek ajánljunk az őstermelői igazi mézet fogyasztásra, s egészségére!

Fotóalbum
Teaház és palacsinta party 2015

2015.12.01.
Valamikor tavaly született meg az ötlet és az igény egy csendes-beszélgetős, forróteát kortyolgatós, palacsintavárós és evős délutánra.
A hagyományokat folytatva az SZM és a DÖK segítségével ez idén is záróprogramja lett kisiskolánk Egészségnevelési Programjának.

Reggel csodaszép bögrék, teafilterek, lekvárok, mécsesek érkeztek, majd a többféle tea (citromos gyömbéres, ír-karamelles, zöld, gyümölcs) melletti várakozásban készültek az óriási palacsinták. A türelem mellett zenei dallamok igyekeztek a hangulatot fokozni, s a palacsintát szállító diákok is fantasztikusan vették és hordták a rendeléseket. Tiszteletét tette a rendezvényen iskolánk védőnője is, akinek még adósai vagyunk egy palacsintával minimum.
A türelemmel felvértezett diákok a végén a látványpalacsinta készítés élményében is részesülhettek: nyuszi,csiga, ló, szívecskék, smile-k kerültek még a tálcákra.

Nagyon szépen köszönjük mindenkinek a segítségét, hogy a délutáni teaházunk ismét sikerrel zárult. Aki jól érezte magát, egészségére!

Fotóalbum
Egészségnevelési Díjkiosztó

2015.12.02.
Fahéj és Gyömbér csapat az alsóban, Vaníliák, Borsok, Bazsalikomok és Fokhagymák csapata vetélkedett novemberben a kőszegszerdahelyi suliban az egészségnevelési napokon.

Plakátkészítés - részvétel a helyi Közösségi Ház és Könyvtár által szervezett Gyógynövényes előadáson, szellemi és sportvetélkedő mellett a csapatmunka is pontozásra került.
Az időnként szoros versenyben természetesen lettek akik előbbre végeztek, ám nyerni mindenki nyert. Tapasztalatot, élményeket - s mellette azokat az ajándékokat, amiket a szelektív hulladékgyűjtésből finanszíroztunk.
Mindenkinek legnagyobb
Bízunk benne, mindenki eztán is fokozottan törődik a saját és mások egészségével is!
Mindenkinek legnagyobb megegészségesedésére!