Ha bejelölöd a csillag melletti négyzetet, akkor megjegyzem, és ha legközelebb jössz, rögtön ez az iskola fog megjelenni.

Ökoiskola ismertető

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Vidékfejlesztési Minisztérium közös pályázatán iskolánk a 2012-től használhatja az ökoiskola címet.

Linkajánló
Kapcsolódó letöltések
Mit jelent az, hogy ökoiskola?

Az "öko" szócska előtagként egyre több helyen szerepel. Van mar ökopiac, ökoturizmus, ökogazdálkodás. Ezekben a szószösszetételekben az "öko" szócska mindig arra utal, hogy az tevékenységét olyan módon végzik, hogy közben a lehető legnagyobb mértékig megpróbálják tiszteletben tartani az élővilág érdekeit, a megpróbálnak minél kisebb károsodást okozni a az ökoszisztémának. Az ökoiskolák tehát olyan iskolák melyek a fent leírt elvek alapján igyekeznek működni. Az ökológusok sokszor tiltakoznak az "öko" szócska ilyen használata ellen mondván, hogy az ökológia egy szaktudomány és ne használják mindenféle egyéb célra ennek a tudományágnak a nevét. Egyet lehet érteni az ökológusok érveivel, de mivel a magyarországi hálózat része egy nemzetközi hálózatnak, mely már az ökoiskola nevet használja, így nem lenne szerencsés új nevet kitalálni. Az öko szócska további előnye az is hogy éppen úgy utalhat az ökonómia tudományára, melyen manapság közgazdaságtant értünk, de eredeti jelentésében a minket körülvevő világra házunk környékére utal. Az ökoiskolák filozófiája szerint az ökológiai és ökonómiai érdekek összeegyeztethetők. Az ökoiskola: az ökológia és az ökonómia harmóniája.
Mitől ökoiskola egy iskola?

Az emberiség jelenlegi legnagyobb kihívása a környezeti válság. A környezettudatosabb életvitel kialakítása a válsággal való megküzdés egyik fő eszköze. Ehhez a célkitűzéshez járulnak hozzá az ökoiskolák iskolafejlesztő munkájuk során azzal, hogy a jövő generációk nevelése során a környezettudatosan cselekvő állampolgár eszményképét tartják szem előtt.
Egy ökoiskola abban különbözik egy átlagos iskolától, hogy nem csak a tanításban érvényesülnek a környezeti nevelés, a fenntarthatóság pedagógiájának elvei, hanem az iskolai élet minden területén; az iskola működtetése terén éppúgy, mint a gyerekek étkeztetése vagy a táborok szervezése során.
Az iskolai munkához több szálon kapcsolódik a helyi közösség. A helyi környezeti értékek és gondok részét képezik az iskola pedagógiai munkájának, a helyi pedagógiai programba beágyazottan.……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………......

Fotóalbum
Linkajánló
FENNTARTHATÓSÁGI HÉT - Klíma-napok ismeretterjesztő vetélkedő


Kőszeg Város Önkormányzata, az Írottkő Natúrparkért Egyesület és a Titanium Educult Kft. szervezésében meghirdetett „Klíma-napok” ismeretterjesztő játékban iskolánk kiemelkedően szerepelt. Ökoiskolai feladatként az osztályfőnöki órák tematikájában is kiemelt jelentőséget kap a környezettudatosságra nevelés. A vetélkedő során három feladat várt korosztályonként a diákokra. Az alsósok megismerkedtek a szövőkeret használatával, valamint filchulladék felhasználásával nagyméretű faliképet készítettek „A kőszegi hegység élővilága” címmel. A felsősök a „Gondold újra textilből” feladatban használt textilekből kézi technikával ötletes használati eszközöket terveztek. A játék második fordulójában „A mi erdőnk” fáit készítette el minden tanuló gyapjúfilcből. A harmadik fordulóban pedig minden osztály megalkotta tíz pontos éghajlatvédelmi klímastratégiáját. A feladatokat a gyerekek lelkesen készítették el az osztályfőnökök segítségével beépítve a technika és osztályfőnöki órák tanmenetébe. A munkákról folyamatosan fotódokumentáció készült. Gratulálunk a szép eredményekhez!
Alsó tagozat: „A kőszegi hegység élővilága” című kollázs

1. évfolyam
2. helyezést ért el a Bersek József Általános Iskola 1.a. o.
2. évfolyam
1. helyezést ért el a Bersek József Általános Iskola 2.a. o.
4. évfolyam
3. helyezést ért el a Bersek József Általános Iskola 4.a. o.

Felső tagozat: „Gondold újra textilből”
5. évfolyam
1. helyezést ért el a Bersek József Általános Iskola 5.a. o. térképhengerből ceruzatartó és a fali tároló című tárgyakkal

7. évfolyam
1. helyezést ért el a Bersek József Általános Iskola 7.a. o.
- fekete női kistáska farmerből című tárggyal

Kreatív különdíjban részesültek:
a Bersek József Általános Iskola 8.b. o.: farmer fonás-táskafülként című ötletéért
a Bersek József Általános Iskola 6.a. o. : farmer-kötény nadrágszárból című ötletéért

A klímastratégiákból a 8.osztályos diákok még powerpointos bemutatót is készítettek, hiszen történelemből is téma, tananyag a globalizáció és annak mindennapos problémái. Tanulóink az online oktatásban sem felejtik el, hogy egy „Örökös Ökoiskola” címmel rendelkező iskolába járnak, hulladékgyűjtéssel is szépítik és óvják környezetüket. A Föld napja alkalmából kisfilmet készítettünk diákjaink gondolataiból és gyakorlati munkájából.

Kapcsolódó letöltések
A Víz Világnapja online projektnap

Az idén a világjárvány ismét felforgatta az életünket. Annak ellenére, hogy átköltöztünk az online térbe nem felejtkeztünk meg a „Zöld Jeles Napokról”. Március 22. a Víz Világnapja. Iskolánk ötödik, és hatodik osztályos tanulói Szabóné Király Éva tanárnő segítségével ötletes, és elgondolkodtató munkákat készítettek, különböző technikával. A hetedikes tanulóink pedig a tanórák anyagába beleszőve dolgozták fel a témát, hiszen a tiszta víz mindannyiunk számára kincs.

Fotóalbum
Állatok Világnapja projektnap

„Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.”
(Antoine de Saint-Exupéry)

Iskolánk ötödik osztályos tanulói október 9-én projektnap keretében emlékeztek meg az Állatok Világnapjáról, Kovácsné Zsolt Andrea tanárnő szervezésével.
Minden órán más, színes, játékos feladatokkal kerültek közelebb az állatokhoz, elsősorban a felelős állattartás témájához.
Hon- és népismeret órán a világtörténelem híres állataival ismerkedtek meg, melyek megváltoztatták a világtörténelmet. A nyelvi órákon plakátokat készítettek, melyeken bemutatták az állatokat. Matematika órán biológiai-logikai számtan „Állati jófej” feladványokkal, „bogaras kiszámoló” matematikai állatos feladatokkal tanultak játékosan.
Informatika órán Kahoot programmal állatos kvíz feladatokat készítettek.
Osztályfőnöki órán gondolatébresztő vetítés után cikket írtak, beszélgető kört alkottak a felelős állattartás témájában, majd a program csapatverseny formájában folytatódott játékos feladatokkal. Madárhangokat ismertek fel, állati TOTÓ-t készítettek, állatok az irodalomban, „madárlesen” feladványokat oldottak meg.
A program a délelőtt értékelésével zárult.

Kapcsolódó letöltések
Ökoiskolai munkaterv 2020-2021. tanév
  2020/2021. tanév ökiskolai munkaterv

  Kapcsolódó letöltések
  2019/2020. tanév végi ökoiskolai beszámoló

  Az „Aktívan a natúrparkban” vetélkedő május végén lezárult.

  Ősszel indult a 3 fős csapatverseny, amire 1 alsós és 7 felsős csapattal nevezett be iskolánk. A többfordulós megmérettetés sok gyakorlatias, Kőszeg természeti értékeit feltáró és megismerő feladatból és elméleti kérdésekből állt. Az online tanítás-tanulás időszakában is lelkesen és kitartóan folytatta a legtöbb csapat a versenyt. A tervezett döntőt azonban nem tudták a szervezők (Írottkő Natúrpark munkatársai) a hagyományos, személyes módon lebonyolítani. Ezt nagyon sajnáltuk! Maradt az online forma. Ezért is alakult ki annyi holtverseny a csapatok között.
  A 3.a Szirtisasok csapata : Pál Olivér, Toplak Attila, Tóth Botond Kende magas pontszámot ért el az alsósok között. Gratulálunk nekik és reméljük, ők lesznek majd az utánpótlás csapata iskolánknak, hiszen eddig legtöbbször mi nyertük meg ezt a vetélkedőt.

  A 7-8. osztályosok között hirdettek csak helyezéseket:
  1. Három panda, akiből kettő lány: Harkány Júlia, Kolnhofer Kende, Rába Noémi (7.b) és a Természet hívei :Moldvai Dóra, Eigner Hermina és Tóth Máté (8.b).
  3. Három kívánság : Kumánovich Kata, Weidl Mónika és Zsótér Rebeka (8.b) holtversenyben a Dr Tolnay Sándor Általános Iskola és a Béri Balog Általános Iskola csapataival
  4. Gemelek csapata: Maier Viktor, Toplak Dániel és Varga Ádám (8.a)
  5. Kalácsképűek : Kiss Vivien, Dallos Adrián és Dan Mercédesz (8.b)
  Szívből gratulálunk!
  Mivel az országos forduló szeptemberben lesz Tápiószentmártonon, a nyolcadikos csapat átadta a lehetőséget a hetedikeseknek, hogy ők képviseljék iskolánkat ezen a fontos és megtisztelő eseményen.

  Kovácsné Zsolt Andrea ökoteam szervező tanár

  Kedves Szülők, Kedves Gyerekek!

  Az iskolai madáretetők feltöltéséhez kérjük, hogy aki teheti, hozzon eleséget, hiszen tavaszig a madarak nagyon nehezen találnak táplálékot!

  Fotóalbum
  EGÉSZSÉGNEVELÉSI NAP

  2019.11.18-án az egész délelőttöt betöltötte az egészségnevelés légköre. Ebben a témában jöttek előadók, készültek a finom egészséges ételek, készültek a rajzok és feladatok, komoly beszélgetések. Az iskola minden tanulója, pedagógusa részt vett a programokon.
  A tavalyi évhez hasonlóan minden alsós gyermek eljutott a mentőállomásra. Terv szerint a mentőautókat és annak működését nézték volna meg a gyerekek, de sajnos az összes autó munkában volt. De így sem unatkozott senki sem, mert Gadó Gábor mentős az újra élesztésről beszélt szemléltetve azt ambubabával is. Minden alsós gyerek játszott a tornateremben, hogy a napi mozgás se maradjon el. Idén először egy nagyon érdekes alkalom is adódott a feszültségek levezetésére. Pávolics Enikő jóga foglalkozást tartott az önként jelentkező gyerekeknek. Úgy tudom, nagy sikere volt ennek a foglalkozásnak és már izgatottan várják a résztvevők, lesz-e folytatása… Összehangolva, egymást követve folytak a programok, az osztálytermekben közben készültek az egészséges ételek, interaktív feladatok színessítették a napot. Ebben a tanévben további újdonságok is történtek. A harmadikosokhoz Kutschiné Naisz Ágnes érkezett, aki a méhekről és mézekről beszélgetett. A gyerekeknek a legjobban a repceméz ízlett. A negyedikeseknek Bakos Gyuri bácsi mutatott be sok gyógynövényt, melyeket meg is kellett kóstolni. Nem volt népszerű a csalán íze, szokatlan volt leveleket majszolni órán. De nagyon élvezték ezt a szokatlan helyzetet a gyerekek, a gyógytea pedig nagyon finom volt.
  A felsősök napirendje picit eltért a kicsikétől, de hasonló elgondolással terveztük meg. Minden osztály készített egészséges ételeket az otthonról hozott alapanyagokból. Ínycsiklandozó kekszeket, pástétomokat kaptam kollégáktól és gyerekektől. Komolyan vették az előkészületeket is. A tornatermi, mocorgós órák mellett csapatversenyek, interaktív feladatok színesítették ezt a napot. Köszönjük Bozó Patrícia tanárnő és Kratochwill Zoltán tanár úr segítségét. Igyekeztünk minden osztálynak 1-1 olyan előadást is szervezni, amit nem iskolánk dolgozói tartottak. Ilyen volt a városi könyvtárban tett látogatása az ötödik osztálynak. Itt Kissné Rentkó Zsuzsanna könyvtáros a témában tartott interaktív foglalkozást. A hatodikosok az Elixírbe mehettek, ahol egy komoly edzésen vehettek részt. A hetedikesekhez a szombathelyi vöröskereszt két dolgozója érkezett. Újraélesztés, elsősegélynyújtás témában gyakorlatias foglalkozást tartottak a gyerekeknek. A nyolcadikosokhoz jött Szabadkainé Brindicsár Orsolya főtörzsőrmester, aki a drogok hatásairól, fajtáiról beszélgetett a gyerekekkel. Elhozta a szemléletes szemüvegeket, melyekkel hasonlóan látunk, mint a drogok hatása alatt. Sajnos keveset mertek kérdezni a gyerekek, talán több idő kellett volna erre a témára.
  A gyerekekkel folytatott beszélgetések után összegzésként elmondhatom, nagyon hasznosak ezek a napok. Mint örökös ökoiskola, szívügyünk az egészségnevelés is.
  Külön köszönjük a cikkben említett külső szakemberek, előadók önzetlen segítségét.
  Kovácsné Zsolt Andrea főszervező

  Örökös Ökoiskola lett a Bersek!

  2019. október 18-án, Budapesten, a Balassi Intézet színháztermében az Örökös Ökoiskola címet László Tibor Zoltán környezetvédelemért felelős helyettes államtitkártól vehette át az az 52 intézmény, amelyek már legalább 6 éve folyamatosan és minden szinten kiemelt figyelmet szentelnek a fenntarthatóság ügyének: kiemelkedő munkájukkal, sokszínű és egyéni ökoiskolai tevékenységükkel példát mutatnak.
  Vilits Katalin tanárnő sikeres pályázatíró munkájának is köszönhetően a mi iskolánk is elnyerte az ÖRÖKÖS ÖKOISKOLA címet, melyre nagyon büszkék vagyunk!
  Az iskolánkat Kovácsné Szabó Éva igazgatónő képviselte a díjátadó ünnepségen.

  Fotóalbum
  Állatok világnapja-október 4.

  Iskolánk október 4-én, az Állatok Világnapjára projektnapot szervezett, melynek témája a felelős állattartás volt.

  A nap mottójaként a következő örök érvényű idézetet választottuk:

  „Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.”
  (Antoine de Saint Exupery: A kis herceg)

  Délelőtt az alsó tagozatosok tanulmányi sétán a Chernel-kerti Madárvédelmi Mentőközpont munkájával ismerkedtek meg.
  Az ötödik osztályosoknak Illés Péter igazgató úr a madarakról, madárvédelemről, a Kőszegi-hegység madárvilágáról, a velünk élő madarakról tartott érdekes előadást, játékos foglalkozást.
  A hatodik osztályosok az Evangélikus Szakgimnázium és Szakközépiskola lovasainak köszönhetően lovagolhattak.
  A hetedik és a nyolcadik osztályosokhoz eljöttek a kőszegi Közösen a Kutyákért Egyesület tagjai, akik érdekes előadást tartottak a felelős állattartásról, a bajba került állatok megmentéséről, beszéltek az állatok gondozásáról, az ivartalanításról, az örökbefogadás lehetőségéről és felelősségéről. A magukkal hozott kutyusok produkciója nagy sikert aratott.
  Iskolánk jóérzéső, jószívű tanulói, és szüleik révén nagyon sok adomány gyűlt össze, melyet a legrászorultabb állatokat támogató menhely az Állatvédők Vasi Egyesülete kapta.
  Ezúton szeretnénk köszönetet mondani meghívott előadóinknak, közreműködőinknek, a programok lebonyolításához.

  Vilits Katalin főszervező
  Ökoiskolai Team vezetője

  Futás az állatkínzás ellen

  Az Alpokalja Küzdősport Alapítvány tagjaként kaptam hírt az állatkínzás elleni eseményről. Nagyon fontosnak éreztem, hogy segítsek az állatokon. Az rendezvényt a Közösen Kutyákért Egyesület szervezte.
  A program a Csónakázó-tótól indult. Amikor odaértünk rengeteg kutya fogadott bennünket a dobermanntól a csivaváig. Bejelentkeztünk, és megkaptuk a kék szalagot, mely az állatokkal szembeni erőszak elleni tiltakozás jelképe. Ezután közösen elfutottunk a Fő térig és vissza, ez közel 5 km volt. A célban frissítővel kínáltak bennünket, beszélgettünk, fényképeket készítettünk. Örülök, hogy tehettem valamit a jó ügy érdekében.

  Hauer Dávid 5. a osztályos tanuló

  Kedves Szülők, Gyerekek!

  Közeledik az Állatok Világnapja, melyről iskolánk évek óta megemlékezik. Október 4-én projektnap keretében ellátogatnak hozzánk a kőszegi Közösen a Kutyákkal Egyesület tagjai, hogy megismerhessük azt a munkát, melyet a felelős állattartás érdekében végeznek.
  Szeretnénk ehhez mi is hozzájárulni adományainkkal, ezért gyűjtést szervezünk.
  Elsősorban száraztápra, és konzervekre, kölyöktápra van szükség, de aki tud takarót, etetőtálat, lejárt szavatosságú kötszereket, és minden egyebet, ami hasznos lehet, örömmel fogadjuk. Az adományokat az egyesület ideiglenes befogadói, és az Állatvédők Vasi Egyesületének mentett állatai kapják. A programon részt vesznek a kőszegi Evangélikus Szakgimnázium lovasai is, ezért a lovak kedvenc csemegéjét, almát is gyűjtünk.

  Az adományokat szeptember 18. és október 4. között minden nap az iskola aulájában lévő bevásárlókocsiba lehet letenni.

  Köszönettel:
  Ökoiskolai munkacsoport

  Fotóalbum
  Erdei iskolában jártunk-6.b

  Ebben az évben erdei iskolába mentünk osztálykirándulásra. A program egy feladatsorral kezdődött. Természetismereti és Kőszeg történetével kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolnunk csapatmunkában.
  Miután végre kisütött a nap, a városban folytattuk a feladatok megoldását. Délben finom ebéddel vártak minket az iskolában. Ebéd után indultunk kocsikkal a Stájer-házakhoz, ahol egy érdekes előadást hallhattunk az erdésztől. Délután a szülők megfőzték nekünk a gulyást, sütöttek palacsintát, frissen csörögefánkot és pogácsát. Sajnos az éjszakai túra, eső miatt elmaradt, de, hogy izgalom mégis legyen, ijesztgettük egymást a fiúkkal. Másnap nehezen ébredtünk, de a finom reggeli miatt megérte felkelni. Beszélgettünk a ragadozó madarakról, utána elindultunk túrázni. A közeledő felhők miatt nem tudtunk a Hörmann-forráshoz eljutni, de azért túráztunk egy kicsit az erdőben.
  Az eredményhirdetés után indultunk vissza az iskolába, nagyon sajnáltuk, hogy véget ért az erdei kirándulás.

  Harkány Júlia 6.b

  Fotóalbum
  Országos Natúrpark Vetélkedő / Hollókő

  Idén a 3. Országos Natúrpark Vetélkedőt a Cserhát Natúrpark rendezte.
  Ezt a döntőt megelőzte a területi kőszegi forduló, melyet csapatunk nyert meg. Ezért utazhattunk mi Hollókőre, a 3 napos vetélkedőre. Péntek reggel indultunk útnak az önkormányzat kisbuszával. Velünk utaztak az Írottkő Naturpark Egyesület tagjai is. Első este volt a bemutatkozás, játékos feladatok, ismerkedés. Másnap reggeli után elindultunk gyalog szállásunkról, Felsőtoldról a Hollókői Várba. Szerencsére szép napsütéses idő volt, így jobban élvezhettük a természet szépségeit. A várban egy profi lovag tartott izgalmas előadást a középkor fegyvereiről. A várlátogatás után lesétáltunk a hollókői ófaluba. Végigsétáltunk a falu kis utcáin, benéztünk a kézműves házakba is. Ebédre helyi specialitásokat ettünk: isteni palóc levest, fantasztikus túrós és meggyes réteseket. Utóbbit egy hollókői néni sütötte nekünk. Ezután került sor a 9 állomásból álló megmérettetésre. Nekünk legjobban a lekvár kóstolás tetszett, de jól teljesítettünk a térkép kirakónál és az elméleti totónál is. A csapatok beérkezése után busszal mentünk vissza Felsőtoldra, a szállásra. Vacsora előtt volt a várva várt eredményhirdetés. Miénk lett a 3. helyezés! Nagyon örültünk az eredménynek, így boldogan álltunk neki a kemencében sült csirkéhez, a vacsoránkhoz.
  Este sokáig játszottunk, beszélgettünk. Másnap reggel fáradtan ugyan, de élményekkel gazdagodva indultunk haza. Ezt a hétvégét sose felejtjük el, reméljük jövőre is eljutunk majd az országos vetélkedőre. Köszönjük a verseny szervezőinek és Somogyi Kati néniéknek, hogy biztosították nekünk ezt az utazást!
  Kumánovich Kata
  Weidl Mónkia
  Zsótér Rebeka
  A NA-TÚRisták csapata

  Fotóalbum
  Erdei iskola 6.a osztály - „Foltos szalamandra lesen

  Két napos erdei iskolai kiránduláson vett részt a 6.a osztály május 9-10-én a Stájer-házaknál. Csapatokat alkottunk és délelőtt az esős idő miatt az iskolában oldottunk meg érdekes feladatokat.
  Ebéd után a szülők autóval vittek fel minket a Stájer-házakhoz. Szerencsére az idő is megjavult. Vidáman foglaltuk el a szállásunkat.
  Varga Laci bácsi erdész várt minket. Érdekes előadást tartott a Stájer-házak történetéről, majd a közelben fakadó Ciklámen -forrás melletti vizes élővilágot néztük meg. Hihetetlen volt számunkra mennyi apró élőlény él egy ilyen kicsi vízgyűjtőben. Foltos szalamandra lárvákat, apró rákokat, óriás szúnyog lárvákat láttunk. Állítólag egy óriási vízisikló ide jár esténként vacsorázni.
  Megismerkedtünk a környék védett növényvilágával. Elsétáltunk az Öreg bükk Tanösvényen, ahol forgatható táblák segítségével az erdő sokféleségét tanulmányoztuk.
  A túra után szórakoztató, gyűjtő feladatot kellett megoldanunk, amit már előre elkészített papírból kivágott kezekre és lábakra ragasztottunk fel. Amíg Éva néni és Marcsi néni elkészítették a vacsorát, addig szabadprogramot kaptunk. Bejártuk a környéket, jól szórakoztunk.
  Már alig vártuk, hogy besötétedjen és elindulhassunk az éjszakai túrára. Zseblámpákkal felszerelkezve indultunk el a sötét erdőben. Lehetett volna kicsit hosszabb is a túra, de jó volt a végén a bátorságpróba, ahol mindenkinek egyedül kellett visszatalálni a szállásra. Mi nem féltünk a sötétben, de tanáraink féltettek minket a vaddisznóktól.
  Este UNO partit rendeztünk a fiúk szobájában. Éva néni és Marcsi néni hajnali kettőkor kidőlt, nem bírta tovább. Mi még utána beszélgettünk, aztán mindenki bealudt.
  Reggel a fél hetes ébresztőnél nehezen másztunk ki az ágyból. Kisütött a nap is szerencsére. Közösen készítettünk reggelit és szendvicseket. Fájó szívvel hagytuk el a Stájer- házakat a kacskaringós szerpentinen. A kirándulás az Alsó-réten folytatódott, ahol a „Madarak és fák napja” csapatversenyen vettünk részt eredményesen.
  Sok érdekes és hasznos dolgot tanultunk a két nap alatt. Jó hangulatban, vidáman telt az erdei iskola.
  Köszönjük a szülőknek, Laci bácsinak, Marcsi néninek és Éva néninek!

  Windisch Gréta – Agg Valentina

  Fotóalbum
  A TAVALYI GYŐZTES CSAPAT IDÉN IS NYERT!!!!

  Kumánovich Kata, Zsótér Rebeka és Weidl Mónika 7. b osztályos tanulók - a NA-TÚRisták csapata - idén is első helyezést értek el az Írottkő Natúrpark által szervezett "Aktívan a Natúrparkban" elnevezésű versenyen.
  Ezzel ismét ők képviselhetik Kőszeget az országos versenyen, Hollókőn.
  Felkészítőjük Kovácsné Zsolt Andrea tanárnő.

  Rajtuk kívül iskolánk többi csapat is szép helyezést ért el:

  -Kőszegi túrázók: Vadász Gergő, Kovács Szilárd és Gál Benjámin (8.b): 2. hely
  -Gézengúzok: Tóth Máté (7.b), Toplak Dániel (7.a), Hegedüs Noel ( 7.b): 2. hely
  -Vándorsólymok: Harkány Júlia (6.b), Rába Noémi (6.b), Tóth Panna (5.a): 4. hely (külön büszkeség, hogy ügyesen helytálltak a lányok a 7-8. osztályos mezőnyben)

  Gratulálunk a tanulóknak és felkészítő tanáraiknak!!

  Így látta a versenyt a Kőszegi túrázók csapata:

  Az Írottkő Natúrparkért Egyesület immáron 8. éve megrendezett „Aktívan a Natúrparkban!” versenyén a Kőszegi túrázók 8.b osztályos csapata a három fordulós selejtezőn túljutva bekerült a területi döntőbe. A selejtező fordulókban nagyszerű élményeket és tapasztalatokat szereztek, melyek segítették őket a döntőbe való továbbjutáshoz.
  A fordulókban Natúrpark természeti szépségeiről és értékeiről kellett valamilyen alkotást (ez lehet kép, videó stb…) készíteniük majd a résztvevőknek meg kellett nézniük a feladathoz kapcsolódó egyébként nagyszerű „A Nagy Fafilm” című filmet, amely egy tölgyfa életét és a körülötte zajló sokszínű világot mutatja be. A következő forduló megoldásához a Kőszegi Jurisich Vár lovagtermében a híres Klein Dávid hegymászó lenyűgöző előadását tekinthették meg. A fordulók többi feladatai is nagyon intenzívek és érdekesek voltak.
  Ezeken az akadályokon túllendülve a 10 csapatból bekerültek a városkörnyéki döntőbe, amely a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpontban került megrendezésre. A döntőt egy akadályverseny formájában, 6 feladatsor megoldásával díjazták. A feladatokon keresztül a gyerekek megismerhették: a szelíd gesztenyefát, a Natúrpark kirándulóhelyeit, a Kőszegi-hegység kőzetelemeit, baglyok és a geológia világát, a Magyar Szent Korona egykori megőrzőhelyét, majd a védett növényeket és a nevezetes túraútvonalakat.
  Ezeket összesítve, a hét bekerült csapatból 2. helyezést értek el a Kőszegi túrázók, élén Vadász Gergővel (8.b), és a csapattagokkal Kovács Szilárddal (8.b) és Gál Benjáminnal (8.b).
  Innen is a Kőszegi túrázók sok szerencsét és eredményes felkészülést kívánnak az 1. helyezettnek.

  Hajrá Kőszeg, hajrá Bersek!

  Fotóalbum
  BECHTOLD ISTVÁN VÁROSI TERMÉSZETISMERETI VERSENY

  A verseny célja: a környezet és természetvédelemre nevelés, környezettudatos magatartás kialakítása, ismeretterjesztés és versenyzési lehetőség biztosítása a 10-12 éves tanulók számára, akik szeretik a természetet és fogékonyak a környezetvédelem iránt.
  A Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpontban rendeztük a vetélkedőt, melyet Huber László, Kőszeg Város Polgármestere nyitott meg.
  Az impozáns épületben és az élményösvényen látványos, izgalmas, és sok érdekes információt felvonultató interaktív játékok tették színesebbé a verseny feladatait.
  Minden résztvevő csapat oklevelet kapott, az első három helyezett pedig értékes könyvjutalomban részesült.
  Köszönjük Kőszeg város, a Sárvári Tankerületi Központ és iskolánk Szülői Munkaközösségének a versenyhez nyújtott anyagi támogatását.

  A résztvevő csapatok:
  -Béri Balog Ádám Általános Iskola csapata
  -Árpád-házi Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium 3 csapat
  -Bersek József Általános Iskola 3 csapat

  A verseny helyezettjei:
  1. Bersek József Általános Iskola 3. csapata
  Géró Eszter, Harkány Júlia, Rába Noémi (6.b)

  2. Bersek József Általános Iskola 2. csapata
  Horváth Szamanta, Windisch Gréta, Kolnhofer Kende (6.a)

  3. Bersek József Általános Iskola 1. csapata
  Németh Linda, Németh András, Kovács András (6.a)
  A csapatok felkészítő tanára: Tóth-Percze Mária

  Vilits Katalin versenyszervező

  Fotóalbum
  „Barkóczi József Kerékpáros Iskola Kupa”

  2019. április 5-én, pénteken délelőtt került megrendezésre Kőszegen, a Balog iskolában, az Országos Rendőr Főkapitányság – Országos Balesetmegelőzési Bizottság által meghirdetett „Barkóczi József Kerékpáros Iskola Kupa” felmenő rendszerű közlekedésbiztonsági verseny városi fordulója általános iskolák felső tagozatos tanulói részére.

  kolánk 4 fővel képviseltette magát:
  Jagodits Vid 8.a, Háber Ágoston, Harkány Dániel, Jagodics Milán 8.b.

  A verseny egy KRESZ teszt kitöltésével indult. A megmérettetésnek ez a része nem okozott gondot tanulóinknak. Egy-két hiba kivételével megoldásaik tökéletesnek voltak mondhatók.

  Ez után kerékpáros akadálypálya várta a résztvevőket. Bólyákkal kijelölt pályát – szűk fordulókkal, billenő- és rázópaddal nehezítve – kellett időre, minél kevesebb hibával teljesíteni.

  A verseny végi eredményhirdetés nagy örömöt hozott:
  Háber Ágoston 3. lett, Jagodits Vid pedig megnyerte a versengést!
  Ők ketten képviselhetik iskolánkat Kőszeg képviselőiként 2019. április 15-én Szombathelyen a megyei döntőben.
  Szép volt fiúk!

  Vén Tamás felkészítő tanár

  Fotóalbum
  Ökoiskolai Munkacsoport kitüntetése_2019.


  Vas Megye Önkormányzata Közgyűlése március 14-i ünnepi közgyűlésén a Bersek József Általános Iskola Ökoiskolai Munkacsoportja részére Gayer Gyula Emlékplakettet adományozott.

  A kőszegi Bersek József Általános Iskola 2012 óta ökoiskolaként működik, mely címet már másodszor nyerte el. A környezettudatos magatartás, a fenntarthatóság szellemisége áthatja az iskola mindennapjait a munkacsoport aktív tevékenységének köszönhetően. Évente megszervezik a Madarak és fák napját, erdei iskolai témanapokat valamint projektnapokat az egészségnevelés, állatok világnapja, Föld napja, szelektív hulladékgyűjtés témakörében. Az iskolán túlmutató kiemelt rendezvényük a már 20. éve működő, megyei vonzású Bechtold István Természetismereti Verseny.

  Fotóalbum
  Linkajánló
  Kőszegi gyerekek országos sikere egy környezetvédelmi kampányban


  November 30-án kilenc 7.o-s diák és tanáruk indult el Kőszegről, a Bersek József Általános Iskolából, hogy részt vegyen Budapesten egy országos díjátadón.
  Az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az Italos Karton Egyesülés Zöldenjobb.mp4 elnevezésű pályázatára nevezték be kisfilmjüket.
  Ökoiskolás diákok lévén nem is volt kérdés, hogy hűen képviselik a környezetvédelmet és meggyőzően kampányolnak mellette. A média szakkör egy részét a diákok ötleteléssel, videókészítéssel és -vágással, zenekereséssel töltötték. Ez a kis energikus csapat egy nagyon lendületes filmet készített, különösen nagy figyelmet fordítva az aláfestő zenére, melyet egy környezetvédő izlandi zenekar engedélyével használhatott fel. És a siker nem maradt el, hiszen a szakmai zsűri döntése alapján a 102 beküldött pályaműből országos harmadik helyen sikerült végezniük úgy, hogy az első két helyezett középiskolás korosztályú volt. A film elkészítésében kisfilmjeikkel a következő diákok vettek részt: Weidl Mónika, Kumánovich Kata, Kumánovich Alíz, Bánó Ádám és Dallos Adrián, a filmben még szerepeltek: Lőrincz Loretta, Berki Noémi, Nagy Dzsesszika, Imre Eszter és Lovagi Fanni.
  A felkészítő tanár: Hollósiné Breznyiczki Mariann volt.
  Eredményükhöz, sikerükhöz gratulálunk!

  Fotóalbum
  Egészségnevelési hét

  A mai egészségnevelési foglalkozásunkat dr. Szűcs Gyöngyi fogorvos néni és asszisztense Éva néni tartotta.
  Először az egészséges és az egészségtelen ételeket ismertette a doktor néni. Ezt egy válogató játék követte, ahol a gyerekek nagyon ügyesen csoportosították a kirakott ételeket, italokat.
  Ezután a fogmosás fontosságáról és a helyes fogkefehasználatról beszélgetett a gyerekekkel.
  Az idei évben sem maradt el a fogak ellenőrzése, most is dicséretet kaptak a tanulók, mert nem talált a doktor néni rossz fogat senkinél.
  Közben Marika néni egy mesét olvasott fel a fogmanócskákról, így a várakozás is hasznosan telt el.

  Fotóalbum
  Egészségnevelési projekt nap

  Tanórák keretében, szombaton, nagyon hasznos és érdekes napja volt a gyerekeknek, egészségnevelés témakörben.
  Minden osztály kapott egy menetlevelet, e szerint mentek a programokra, készítették el a feladatokat. Mind a négy alsós osztály kisétált a mentőállomásra megnézni az új, modern mentőautókat. Beleülhettek, kipróbálhatták azt, a mentősök pedig lelkesen válaszoltak a kérdésekre.
  Az iskolában játékosan, vidáman telt az idő: egészséges ételek, gyönyörű rajzok, plakátok készültek, interaktív játékos feladatokat oldottak meg a gyerekek. Nem maradt ki a mozgás sem, a tornateremben ügyességi feladatok várták az osztályokat.

  A felső tagozatosoknak kicsit más jellegű programokat szerveztünk.
  Az ötödik osztályosokat a városi könyvtárba várták egy ötletes, nagyon gyakorlatias, interaktív foglalkozásra a könyvtárosok, nagyon jó hangulatban töltötték el az időt.
  A hatodik évfolyam tekézni ment az osztályfőnökök vezetésével a Latex pályára.
  A hetedik osztályokhoz a szombathelyi vöröskereszt két munkatársát hívtuk meg. Ők a véradás fontosságáról és az újraélesztés technikájáról tartottak bemutatót.
  A nyolcadik évfolyam a mentőállomáson ambu babán sajátíthatta el és gyakorolhatta az újraélesztést. Majd az iskolában ők is egészséges ételeket készítettek az otthonról hozott alapanyagokból.
  Volt, aki már előző nap sütött, főzött, lelkesen készült erre a napra. Nagyon finom és egészséges ételeket ettünk ezen a napon!
  Mi felsősök is sportoltunk és nagyon sokat beszélgettünk az egészség megőrzéséről, megelőzésekről, veszélyekről.
  Ez egy olyan alkalom minden évben, amikor kötetlenül, családiasan vagyunk együtt a gyerekekkel, elröpült a délelőtt!
  Köszönjük a szülőknek a beküldött alapanyagokat és az elkészített sok finom, egészséges ételt!

  Nagyon szépen köszönjük a külső előadók segítségét:
  Kőszegi mentőállomás dolgozói
  Szombathelyi Vöröskereszt munkatársai
  Chernel Kálmán Városi Könyvtár könyvtárosai

  Kovácsné Zsolt Andrea szervező, a 8.b osztályfőnöke

  Fotóalbum
  Hulladékból újat

  Fotóalbum
  Ökoiskolai hírek-Állatok világnapja

  Iskolánk október 5-én, az Állatok Világnapjára projektnapot szervezett, melynek témája a felelős állattartás volt.

  A nap mottójaként a következő örök érvényű idézetet választottuk:

  „Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.”
  (Antoine de Saint Exupery: A kis herceg)


  Délelőtt a tanórák anyagába illesztve dolgozták fel a tanulók a témát, illetve ismét eljöttek hozzánk a Sárvár és Kemenesalja Mentett Kutyáiért Alapítvány önkéntesei, akik érdekes előadást tartottak arról az önfeláldozó munkáról melyet nap, mint nap végeznek az emberi felelőtlenség, és nemtörődömség miatt bajba került állatok megmentéséért, beszéltek az állatok gondozásáról, az ivartalanításról, a szaporítótelepekről, az örökbefogadás lehetőségéről és felelősségéről. A magukkal hozott kutyusok produkciója nagy sikert aratott.
  Iskolánk jóérzéső, jószívű tanulói, és szüleik révén nagyon sok adomány gyűjt össze az alapítvány mentett állatai számára, amit ezúton is szeretnénk megköszönni.
  Az Evangélikus Szakgimnázium és Szakközépiskola lovasainak köszönhetően idén is lovagolhattak a gyerekek.
  Zárásként Illés Péter igazgató úr a madarakról, madárvédelemről, a Kőszegi-hegység madárvilágáról, a velünk élő madarakról tartott érdekes előadást a gyerekeknek.

  Ezúton szeretnénk köszönetet mondani meghívott előadóinknak, közreműködőinknek, a programok lebonyolításához.

  Ökoiskolai munkacsoport

  Fotóalbum
  Kutatók éjszakája

  2018. szeptember 28-án 17-21 óra között tartották Kőszegen a Kutatók éjszakáját igazán remek programokkal.
  Közel 50 érdeklődő felső tagozatos diák használta ki a lehetőséget és vett részt a gyerekeknek való állomásokon. Volt Nagy csokimentés – retro csokik vaktesztje, „Mentsd meg a kőszegi tudást!” – Gyalog-galopp városismereti vetélkedő okos telefonok használatával és „Végveszélyben a világ” – „Állítsd meg az atomtölteteket!” digitális erődjáték. A furfangos feladatok nagy kihívást jelentettek az ifjaknak mind a szabaduló szobában, mind a belvárosi túránál, de nagyon élvezték a csapatprogramot, mely során játékosan ismerkedtek Kőszeg helytörténetével, nevezetességeivel is.

  Horváth Márta
  szaktanár

  Fotóalbum
  Elindult a szelektív hulladékgyűjtés iskolánkban

  Ökoiskolaként fontos tudatosítanunk, hogy a fenntartható fejlődés felé vezető egyik fontos lépés a hulladékok szelektíven történő gyűjtése.
  Az így gyűjtött hulladék ugyanis megfelelő kezelést követően alapanyagában újra felhasználható.
  Kőszegi Városüzemeltető Nonprofit Kft. szeletív hulladékgyűjtő programjához kapcsolódva minden osztály külön gyűjti a műanyag, fém, és papírhulladékot, ezzel is csökkentve a környezet terhelését.

  Öko-munkacsoport

  Erdei iskolai kóstoló

  Az iskola második hetében néhány iskolatársammal erdei iskolában jártunk.
  A program nagyon érdekes és változatos volt. Végigsétáltunk egy hosszú tanösvényen, ahol Laci bácsi, az erdész vezetett végig bennünket, és közben rengeteg érdekességet elmesélt az erdő lakóiról, növényeiről, fafajtáiról. Megtudtunk tőle sok mindent az Írottkőről és az Óház-kilátóról. Ami a legjobban tetszett az a foltos szalamandra volt. Eddig csak képeken láttam, de nagyon tetszett élőben is!
  Sok új ismeret mellett sokat bohóckodtunk és nevettünk. Igazán jól éreztük magunkat.

  Harkány Júlia, 6.b

  Fotóalbum
  Nyári tábor 2018.

  Fotóalbum
  Erdei iskola-6.b osztály

  Az erdei iskola 2 napig tarott, a Kőszegi-hegységben, a Stájer-házaknál.
  Csütörtök reggel, miután beértünk az iskolába, már az előző nap megalakult csapatunkhoz siettünk.
  A csapatverseny első állomása a város szíve volt. Innen indultunk útnak, hogy jobban megismerjük kis városunkat, Kőszeget.
  Nagy volt a nyüzsgés végig a Fő térig. Amikor kibontottuk a feladatokat rejtő borítékokat, ismereteinkre alapozva és kicsit utána érdeklődve megoldottuk azokat.
  Az iskolába visszatérve izgatottan vártuk, hogy megérkezzenek a szülők. A kocsikban végig jó volt a hangulat, de amikor felértünk és megláttuk a szobákat, már nem sírtunk a wifi után.
  Berendezkedtünk és a „tanteremben” már várt ránk Laci bácsi, aki mindent tudott a Kőszegi-hegységről és annak élővilágáról. Hamar elrepült az idő érdekes előadását hallgatva.
  Vacsoránk a szülők segítségével nyárson vagy rácson sült virsli paprikával, paradicsommal, kenyérrel.
  Vacsora után volt a lányok fiúk elleni számháborúja. Az izgalom a tetőfokára hágott, ám a diákok fogytak. Végül is döntetlen lett. Habár a lányok hárman maradtak, nem tudták kiejteni a „háború hősét”, Tóth Mátét.
  Miután a „véres küzdelem” véget ért, belecsaptunk a buliba. Mikor szóltak, hogy lámpaoltás, ez azt jelentette, hogy még csak most kezdődik az igazi őrület….alig aludtunk pár órát.
  Minimális alvással töltött éjszakánkat követően (habár az időjárás nem nekünk kedvezett) elindultunk kirándulni. Facsarni lehetett a nadrágjainkból a vizet, a cipőnkben valóságos uszodát tudtunk volna a hangyáknak üzemeltetni.
  Miután átöltöztünk, következett az igazán „kemény dió”. A csapatverseny második részéhez nem kaptunk sok segítséget, mert a csapat tudását tesztelték. Izgultunk az eredményhirdetés előtt, de senki sem kesergett a helyezésért. S mire a „hintók” előálltak, még egyszer átbeszéltük a történteket. A sárga hasú unkát, a foltos szalamandrát, az esőt, a versenyt.
  Végül is megegyeztünk abban, hogy izgalmas, tanulságos időt öltöttünk el, jó volt együtt lenni!

  Zsótér Rebeka

  Fotóalbum
  Zöldjárat-Energia a holnapért

  Az enHome Zöldjárat-Energia a holnapért edukációs programjának keretében május 24-én iskolánkba látogatott Tóth Pál tanár úr, aki látványos fizikai kísérletekkel kápráztatta el hetedik és nyolcadik évfolyamos tanulóinkat.
  Az előadás során betekintést nyerhettünk a fizika csodálatos világába. Megtudhattuk mi az energia, hogyan állíthatjuk elő, milyen megújuló energiaforrások állnak rendelkezésünkre, hogyan lehet ezeket az energiaforrásokat környezettudatosan felhasználni.
  A folyékony nitrogénnel végzett kísérletek nagy hatással voltak a nézőkre, akik közül többen aktív résztvevői is lehettek a rendkívül jó hangulatú programnak.
  Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani Tóth Pál tanár úrnak az élményekben gazdag „rendkívüli fizika óráért”.

  Rónainé Bolf Judit
  szaktanár-igazgatóhelyettes

  Fotóalbum
  Ha Madarak és fák napja, akkor „Miénk itt a rét!”

  Minden évben nagy izgalommal várjuk ezt a kedves programot.
  Bizonytalan időben indultunk ki 25 felsős gyerekkel az Alsó-rétre.
  A szemerkélő esőt hozó felhők az ovisok lelkes, napcsalogató énekei hatására elillantak, és napsütésben, jó kedvűen játszották végig az 5 fős csapatok a 10 állomásból álló vetélkedőt.
  Persze, mi nem a verseny miatt megyünk, hanem, hogy okosodjunk, ötleteket merítsünk a természetismereti témák tanulásához, tanításához. Igazán ilyen gyakorlatias és játékos közegben tanulnak a gyerekek hatékonyan.
  Csak egy kis ízelítő az idei feladatokból:
  1. gólyafészek építés, ahol egy gólyának öltözött ember adta az instrukciókat. Nagyon melege volt az egyébként szuper jelmezben. Megtudtuk, hogy miért fehér a gólya lába néha-néha
  2. lengő teke rovarokra fókuszálva, avagy így vadászik a darázspók
  3. madárkirakó, fajfelismerés
  4. óriás szitakötő famodell kirakása (az év rovara)
  5. mi repül a magasban? takarón kucorogva, madarak sziluettjét kellett fekve felismerni
  6. csiga élet: csiga jelmezben váltóverseny, kúszás a padon időre!
  7. virágok fatáblákra festve, a kornis tárnics (az év vadvirága) és társai, felismerés- élőhely
  8. az év madara a vándor sólyom, ennek örömére kihozták Tildát, hogy élőben is megismerkedjünk ezzel a fajjal.

  Az egész délelőttös program végül sikerrel zárult. A Vadméhek csapata (Kumánovich Kata, Weidl Mónika, Zsótér Rebeka, Tóth Máté és Kovács András) a második helyen végzett.
  A többiek is szépen teljesítettek, gratulálunk nekik!

  Köszönjük a színvonalas szervezést és ötletes feladatokat az Írottkő Natúrpark dolgozóinak és önkénteseinek

  Kovácsné Zsolt Andrea
  kísérő tanár

  Fotóalbum
  Föld napi kirándulás

  A Föld napja alkalmából az alsó tagozatosok kirándulni mentek.
  Az úticél a Király-völgy és a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont volt.
  A túra során gyönyörködhettek a csodaszép tavaszi természetben. sok érdekes állatot, virágzó növényt figyelhettek meg.
  A játszótéren jól esett megpihenni és az otthonról hozott uzsonnát elfogyasztani.
  Sajnos, a sötét felhők hamar hazaparancsolták a lelkes természetjárókat. A csepergő eső ellenére is kellemesen elfáradva, jókedvűen érkeztek vissza az iskolába.

  Illés András
  tanító

  Fotóalbum
  BECHTOLD ISTVÁN VÁROSI TERMÉSZETISMERETI VERSENY

  A Bersek József Általános Iskola 1999 óta biztosít versenyzési lehetőséget a természetismeret, és a környezetvédelem iránt érdeklődő 11-12 éves tanulók számára.
  A verseny célja: a környezet és természetvédelemre nevelés, környezettudatos magatartás kialakítása, ismeretterjesztés és versenyzési lehetőség biztosítása a 10-12 éves tanulók számára, akik szeretik a természetet és fogékonyak a környezetvédelem iránt.
  A vetélkedőt idén is a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpontban rendeztük.
  Az impozáns épületben és az élményösvényen látványos, izgalmas, és sok érdekes információt felvonultató interaktív játékok tették színesebbé a verseny feladatait.
  Minden résztvevő csapat oklevelet kapott, az első három helyezett pedig értékes könyvjutalomban részesült.

  A résztvevő csapatok:
  Béri Balog Ádám Általános Iskola csapata
  Árpád-házi Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium 2 csapat
  Bersek József Általános Iskola 3 csapat

  A verseny helyezettjei:
  1. Bersek József Általános Iskola 1. csapata:
  Géró Eszter, Weidl Mónika, Zsótér Rebeka
  Felkészítő tanár: Kovácsné Zsolt Andrea, és Tóth-Percze Mária

  2. Árpád-házi Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium 1. csapata:
  Horváth Lili, Stupf Anna, Vati Adelina

  3. Árpád-házi Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium 2. csapata:
  Busa Ábel, Kiskéri Sára, Vágfalvi Simon
  Felkészítő tanár: Rónai Gábor

  Vilits Katalin
  versenyszervező

  Fotóalbum
  „Aktívan a natúrparkban”

  Az Írottkő Natúrparkért Egyesület 2018.április 14-én rendezte meg immár - 7. alkalommal - „Aktívan a natúrparkban” címmel natúrparki vetélkedőjét.
  Négy településről érkezett az 54 főnyi vetélkedő, akik 13 csapatot alkotva vették az akadályokat szombaton. Iskolánkat 6 csapat képviselte.
  A natúrpark munkatársai több témakörben találtak ki
  feladatokat: a térképismeret, a túrázási ismeretek, a híres emberek, érdekességek, látnivalók, a natúrparki helytörténeti-történelmi ismeretek mellett fontosak voltak a gyakorlati feladatok is: gyógynövény felismerés, az állatvilág és a geológiai emlékek közötti kutakodás, felismerés.
  A gyönyörű idő lehetőséget nyújtott a kirándulásra is, hiszen az alsó tagozatosoknak hat állomást, míg az idősebbeknek nyolc állomást kellett leírás és térkép alapján megtalálniuk. Az induló és érkezési pont a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont volt, e mellett a Király-völgyet, Hidegvölgyet, Ördögárkot és a belvárost is fel kellett fedezni.
  A vetélkedő nagyon jól sikerült, köszönet érte minden résztvevőnek!

  HELYEZÉSEK:

  Alsó tagozatosok
  Minden csoport a Dr Tolnay Sándor Általános Iskolából,Gyöngyösfaluból érkezett
  Kis légykapók 85 pont
  Foltos szalamandrák 84 pont
  Eszes fiúk 83 pont
  Gyöngyvirágok 82 pont

  Felső tagozatosok
  Szárnyas négyes 110,5 pont
  Bersek József Ált. Iskola, Kőszeg
  Csillánypóny 107 pont
  Bersek József Ált. Iskola, Kőszeg
  Kamon4ever 99 pont
  Gothard Jenő Ált. Iskola Szombathely
  Csúszómászók 97 pont
  Bersek József Ált. Iskola, Kőszeg
  Zöldikék 90 pont
  Béri Balog Ádám Ált. Iskola, Kőszeg
  Mickey egerek 89,5 pont
  Bersek József Ált. Iskola, Kőszeg
  Natúrcsigák 88 pont
  Bersek József Ált. Iskola, Kőszeg
  Kék cinkék 84 pont
  Bersek József Ált. Iskola, Kőszeg

  Gratulálunk a Bersek iskola Szárnyas négyes csapatának az első helyezésért. Ők fogják képviselni az Írottkő Natúrparkot a május 18-20- között a Győrújbaráton megrendezendő Országos Natúrparki Vetélkedőn!

  Környezetvédelmi vetélkedő

  A Dr. Nagy László EGYMI Környezetvédelmi vetélkedőt szervezett a „Zöld Béka” pályázat keretén belül.
  A rendezvényen iskolánk 3. és 4. osztályos tanulói kiválóan helyt álltak.
  A negyedik osztályosok - Kincses Krisztofer, Lakihegyi Letícia, Mihályi Erik, Szélesy Boglárka, Tóth Panna, Tompa Sára - az előkelő 2. helyet szerezték meg.
  A harmadikasok - Fehér Róbert, Hauer Dávid, Hódosi Noel, Hütter Nándor, Málovits bNoel, Schönfeld Mónika – elismerő oklevelet kaptak.

  Az eredményekhez gratulálunk!

  Illés András
  tanító

  Fotóalbum
  Állatok világnapja 2017.

  Iskolánk október 9-én, az Állatok Világnapjára projektnapot szervezett, melynek témája a felelős állattartás volt.
  A nap mottójaként a következő örök érvényű idézetet választottuk:

  „Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.”
  (Antoine de Saint Exupery: A kis herceg)

  Ezen a napon ötödik és hatodik órában rendkívüli osztályfőnöki óra keretében a gyerekek először egy rövid filmet néztek meg a felelős állattartásról, majd ezzel kapcsolatos játékos feladatokat oldottak meg.

  A délután a felelős állattartással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról, látványos bemutatókról, és lovaglásról szólt.
  Először Illés Péter igazgató úr a madarakról, madárvédelemről, a Kőszegi-hegység madárvilágáról, a velünk élő madarakról tartott érdekes előadást a gyerekeknek.
  A délután további részében a Sárvár és Kemenesalja Mentett Kutyáiért Alapítvány önkéntesei tartottak érdekes előadást arról az önfeláldozó munkáról melyet nap mint nap végeznek az emberi felelőtlenség, és nemtörődömség miatt bajba került állatok megmentéséért, beszéltek az állatok gondozásáról, az ivartalanításról, a szaporítótelepekről, az örökbefogadás lehetőségéről és felelősségéről. A magukkal hozott mentett, súlyos sérülésekből felépült kutyusok ajándékoztak meg bennünket vidám percekkel.
  Zárásként pedig az Evangélikus Szakgimnázium és Szakközépiskola lovasainak köszönhetően lovagolhattak a gyerekek.

  Ezúton szeretnénk köszönetet mondani meghívott előadóinknak, közreműködőinknek, a délutáni programok lebonyolításához.


  Vilits Katalin
  ökoiskolai koordinátor

  Kutatók éjszakája

  Az idén már nemcsak Szombathelyen, hanem Kőszegen is részt lehetett venni a „Kutatók éjszakája” c. rendezvényen, melyet a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete iASK szervezett.
  Ez alapján „Kőszeg másképp, ahogy eddig még nem láttuk a várost” túrán ismertük meg a város történelmét. Utána a „Gyalog-galopp Kőszegen” játékos városismereti vetélkedőn mérhették fel ügyességüket a felnőttek és diákok egyaránt. Nagy sikert aratott a Digitális Erőd, a szabaduló szoba, és a Túró Rudi kóstolás és teszt az Európa Házban, valamint az Érzékszervek csapdájában – hang, szaglás, látás tesztek mindenkinek.
  Reméljük, jövőre is sikerül megszervezni, és jövőre is kipróbálhatjuk magunkat, játékos formában ismerkedve a különböző tudományokkal, ismeretekkel!

  Horváth Márta és Tóth-Percze Mária szaktanárok

  Fotóalbum
  Nyári tábor 2017

  Iskolánk az idén is megrendezte a nagy népszerűségnek örvendő nyári táborát, amelyen az alsósok közül 23 tanuló vett részt.
  Az előzetesen meghirdetett programok - köszönhetően az igazi nyári időnek - mind megvalósultak. Hétfőn kellemes túrát tettünk a Király-völgybe, ahol körbefoghattuk a sok száz éves gesztenyefa megmaradt törzsét. Másnap Bük-fürdőn a felső tagozatosokkal együtt csobbanhattunk a hűs habokban. Az önfeledt lubickolás közben észre sem vettük, hogy repül az idő. A szerdai napon a Napsugár Játszóház érdekes játékai adtak sok-sok élményt, ahová szintén autóbusszal jutottunk el. A csütörtöki rövid túra után jóízűen fogyasztottuk el az iskola udvarán a bográcsban főtt nagyon finom paprikás krumplit. A tábort pénteken a szombathelyi moziban megnézett animációs film zárta.
  Ez az élményekkel teli hét - ami sok-sok kisdiákunknak adott feledhetetlen napokat - a szülői munkaközösség és az önkormányzat támogatása nélkül nem valósulhatott volna meg.

  Köszönet érte!

  Illés András
  tanár  Eigner Karina 7. b osztályos tanuló tollából:

  A tábor első napján egy hosszú túrát tettünk a Mohás-forráshoz. Majd az erdei tornapályán végeztük el a feladatokat. A nap végén pedig kaptunk egy fagyit. Másnap mindenki izgatottan indult a táborba, hiszen a program strandolás volt. Egy hosszú buszozás után meg is érkeztünk Bükre. Lepakoltunk, majd rohantunk is a vízbe, később a nagyokat elvitték csúszdázni. Szerdán egy elég kemény napnak néztünk elébe, hiszen a program bicikli túra volt. Elmentünk az Abért-tóhoz, ahol megpihentünk, majd gyalog megkerültük a tavat. A következő állomás a Lukácsházi-kilátó volt, ahol szintén pihentünk. Meglátogattunk egy 200 éves körtefát, ezután pedig hazafelé vettük az irányt. Nap végén fagyit ettünk. Csütörtökön a Savaria moziba mentünk, az Énekelj! című filmet néztük. Mire hazaértünk várt minket a finom paprikás krumpli. Pénteken egy izgalmas tekével indítottuk a napot, majd az uszodába mentünk és fürödtünk egy jót.
  Az egész hét tele volt izgalmakkal és szórakozással. Nagy jól éreztük magunkat.

  Fotóalbum
  Erdei iskola

  Erdei iskolai élmények az osztályfőnök szemszögéből

  Már többször kísértem bersekes osztályokat a Kőszegi-hegység szívében fekvő Stájer-házi Erdészeti Erdei Iskolába, ennek ellenére mégis izgalommal vártam a kirándulást a lelkes 6.a osztályos diákjaimmal.
  Az első nap délelőttje a belvárosban szervezett helytörténeti foglalkozással telt. Ezt követte az iskola melletti játszótéren szervezett sportprogram. A menzán elfogyasztott ebéd után autókkal indultunk fel az erdei szálláshelyünkre. A Stájer-házak egy erdei tisztáson, fokozottan védett hegyi kaszálóréttel keretezve, mintegy négyezer hektáros erdőtömb szívében állnak.
  A Szombathelyi Erdészeti Zrt. 2002-ben alakította ki erdészeti erdei iskoláját az 1770-ben épült Stájer-házak egyikében, míg a másik egykori erdészházban már 1996-ban elkészült az Erdészeti Múzeum. Az épületcsoport harmadik tagjában, az egykori gazdasági épület helyén, pedig 2004-ben került kialakításra az Erdei Szálló, melyben egy tizennégy ágyas, kettő hatágyas és egy kettő ágyas szobát foglaltunk el.
  Varga Laci bácsi, az erdészeti iskola vezetője tartotta az első foglalkozást. Közben a csoporttal érkezett szülők megfőzték a vacsoránkat. Akkor úgy tűnt, mindenki jólakott, így a bográcsgulyás maradékát a szülőkkel hazaküldtük.
  Az estét a félelmetesnek hitt éjszakai túrával zártunk. Az erdő bennszülött lakói csendben figyeltek minket az utunk során, időnként hangadással jelezték a betolakodó 6.a közeledését. Kissé zajos csoportunk épségben visszaérkezett a szálláshelyre.
  Az este folyamán a pótvacsoraként felkínált zsíros kenyér és lekváros kenyér olyan jól fogyott, hogy a reggelire szánt kenyér jelentős részét is sikerült elpusztítani az éhes diákoknak.
  A kísérő tanárok éjszakai foglalkozásáról az aludni nem szándékozó tanulók gondoskodtak.
  A másnapi program, két órával a tervezett ébresztő előtt, hajnali 5 órakor kezdetét vette. Néhány fáradhatatlan tanuló küldetésnek tekintette a hajnali riasztást, amivel nem arattak osztatlan sikert fáradt társaik körében. A reggeliről és az útravaló finomságokról a szülők gondoskodtak.
  Ezt követően Közel 5 kilométert gyalogoltunk az Írottkőre. Az erdei túráról visszatérve a csoportok között zajló versenysorozat értékelése után elbúcsúztunk túravezetőnktől és autókkal hazaindultunk.
  Milyen tapasztalatokat szereztem tanítványaimról a kirándulás alatt?
  A mai diákok szívesen vesznek részt erdei iskolai programon, a lányok szobájában egy kicsivel nagyobb a rend, a fiúk aktívabbak a foglalkozásokon, a vacsorára felkínált, el nem fogyasztott finomságok később még jól hasznosíthatók, az éjszakai pihenés fáradalmairól a 6. a osztály önkéntes éjszakai baglyai szívesen gondoskodnak.

  Tóth-Percze Mária
  osztályfőnök  Kolnhofer Csenge 6.b osztályos tanuló tollából

  2017. 05. 25-26-án a 6. b osztályos tanulók erdei iskolán vehettek részt. Mi mindannyian remekül éreztük magunkat. Szerencsére az időjárás kedvező volt, nem volt rossz idő. Both Pityu bácsi és Andi néni vezetésével gyalog indultunk a hosszú útnak. A Vörös keresztnél megállva érdekfeszítő feladatokat kellett megoldani. Mire felértünk a Stájer házakhoz nagyon elfáradtunk. Pár lelkes szülő főzött nekünk ebédre finom pörköltet a tűzrakó helyen. Ebéd után kipakoltunk, megágyaztunk majd a rendet Andi néni és Kati néni értékelték is. Varga Laci bácsi (a szombathelyi erdészettől) előadást tartott nekünk az erdészet munkájáról és megmutatta a múzeumot is. Utána számháborúztunk, társasoztunk, labdáztunk, Dorina pedig tornázott a fűben. Ezek után jöttek az ügyességi feladatok: kötélhúzó verseny, célba dobás. 7-8 óra tájban vacsoráztunk, szalonnát és kolbászt sütöttünk. Nagyon jó volt a hangulat. 21.30-kor előadtuk az előre elkészített csatadalokat a lányok szobájában, ahol mindenki elfért kényelmesen. Ezek közül a legjobban mindenkinek az Erdei vöröskék előadása tetszett, melyet vissza is tapsoltak. 23 óra tájban elmentünk éjszakai túrára zseblámpákkal felszerelkezve. Csodás volt a csillagos ég! 1 órakor mindenki elcsendesedett, de az egyik szobában még tartott a traccs parti egy kis ideig. Másnap a szülők elkészítették a reggelinket illetve a tízórainkat, és elindultunk az Írottkőhöz. Miközben mentünk sok érdekes dolgot tudhattunk meg a kőszegi hegység élővilágáról Varga Laci bácsitól. Miután felértünk, elidőztünk ezen a csodás helyen, majd indultunk vissza. Lent már vártak a szülők, akik haza hoztak minket autókkal. Az eredményhirdetéssel zárult ez a két nap (melyet egyébként az Erdei vöröskék nyertek).
  A legvégén arról beszélgettünk, hogy olyan volt ez a nap, mintha nem is kettő, hanem egy hét lett volna. Hisz annyi minden történt! Kirándulás, szórakozás, mindenkinek hasonló élményeket kívánok!

  Fotóalbum
  Kirándulás az Őz-kúthoz

  Az alsósok tavaszi kirándulása
  Harkány Júlia 4. a osztályos tanuló tollából

  Ebben az évben is megrendezték az alsósoknak a tavaszi kirándulást. Ezúttal az Őz-kúthoz mentünk.
  Gyönyörű napsütéses időnk volt. Sokat gyalogoltunk útközben találtunk egy siklót és egy vaddisznófogsort. Amikor odaértünk rögtön leültünk és elkezdtünk uzsonnázni. Kicsit körbejáruk a kút környékét. Sajnos hamar el kellett indulnunk visszafele, mert hosszú gyaloglás várt még ránk.
  Hazafele már egy kicsit elfáradtunk és lassabban haladtunk. Szép élményekkel tétünk haza.

  Agg Valentina 4. a osztályos tanuló tollából

  Egy májusi csütörtökön az alsó tagozatosokkal kirándulni mentünk. Az úti cél a horvátzsidányi Őz-kút volt.
  Ebéd után 1 órakor indultunk. Az időjárás is kegyes volt hozzánk. Hét ágra sütött a nap. Az uszoda mellett elhaladva, hamarosan az erdőbe értünk. Ott aztán igazi érdekességekre bukkantunk. Juli néni például egy vaddisznó álkapcsának csontját fedezte fel. Mindenki csodálkozva nézte a hatalmas fogakat. Célunkhoz érve jól esett megpihenni és az otthonról hozott finomságokat elfogyasztani. András bácsi közben mindent megörökített. Szorgalmasan készítette a fotókat. A vissza út is jókedvűen és vidáman telt. Mindenki kellemesen elfáradt mire 5 órakor vissza értünk az iskola elé.
  Ott aztán igazi hangzavarban megkezdődött az élménybeszámoló a várakozó szülőknek.

  Fotóalbum
  "Miénk itt a rét!" díjátadó
  Madarak és Fák napja


  Harkány Júlia 4. a osztályos tanuló tollából

  Madarak és Fák napja alkalmából ismét megrendezték a „Miénk itt a rét!” programot.
  A második és negyedik osztályosok vettek részt a rendezvényen. A csapatoknak különböző pályákat kellett végig járni és az állomásokon érdekes feladatokat oldhattak meg. Mindkét csoport különféle állathangokat és tojásokat ismerhettek fel: Kérdéseket kaptunk az év bogaráról, a nagy szarvasbogárról és az év fájáról, a vadalmafáról. Találkoztunk „mogyorós pele bácsival” aki megtanulta az emberek nyelvét, hogy beszélgethessen velünk. Végig mentünk az ügyességi pályán is, hogy a mogyorós pele odujába eljuttassuk a mogyorót. Nagy élveztük a feladatokat, annak ellenér, hogy mindenkinek átázott a cipője a sok eső miatt.
  A díjkiosztón mindkét osztály különdíjat vehetett át. Németh Linda pedig a rajzpályázaton 2. helyezést ért el.

  Fotóalbum
  Bechtold István Megyei Természetismereti Verseny

  A verseny névadója
  Bechtold István
  1927-1991

  Kőszeg számtalan kis tanulója Bechtold István előadásai nyomán szerette meg a természetet. A ismeretterjesztő előadásai a 70-es 80-as években a vár legsikeresebb programjai közé tartoztak. Érdekes, ízes előadásai nagy élményt nyújtottak a diákoknak. Sokrétű tapasztalaton nyugvó szaktudása, a hivatásos természetbúvárokat is megszégyenítő megszállottsága sok diákot magával ragadott.
  Arra törekedett, hogy megismerje Kőszeg és környéke madárvilágát és hogy az utókor számára megőrizze azok egy-egy példányát. A sérült, vagy fiatal korukban elhagyott ragadozó madarakat különösen nagyon kedvelte. Ezekből mindig volt lakása mellett 10-15, azokat gondosan kialakított, elkülönített helyen lelkiismeretesen gondozta, etette, nevelte, tanította.
  Elmerült a solymászat történetében, a ragadozók tanulmányozásában. Rengeteg adatot gyűjtött a solymászatról, könyvben szerette volna azokat megjelentetni, de korai halála ebben megakadályozta.
  Neki köszönhetjük az 1980-ban létrehozott Tájvédelmi Körzet megszületését is. 1974-ben egyik alapítója volt a Magyar Madártani Egyesületnek. A 8. számú Chernel István Helyi csoport alapító elnöke, majd tiszteletbeli elnöke.

  A verseny célja:

  A Bersek József Általános Iskola 1999 óta biztosít versenyzési lehetőséget a természetismeret, és a környezetvédelem iránt érdeklődő 11-12 éves tanulók számára.
  Az első években körzeti versenyként került meghirdetésre, de a nagy érdeklődés miatt az utóbbi évektől már a megye többi iskolája is bekapcsolódott.
  A verseny célja: a környezet és természetvédelemre nevelés, környezettudatos magatartás kialakítása, ismeretterjesztés és versenyzési lehetőség biztosítása a 10-12 éves tanulók számára, akik szeretik a természetet és fogékonyak a környezetvédelem iránt. Ennek a korosztálynak kevés lehetősége van az ilyen jellegű megmérettetésre, mely lehetőséget ad hazánk védett területeinek természeti és kultúrtörténeti értékeinek megismertetésére.
  A vetélkedő 3+1 fordulóból áll. Az első három írásbeli, a negyedik a szóbeli döntő, melyen az írásbeli fordulók első tíz helyezett csapata vehet részt. Az írásbeli fordulók anyaga felerészt a tananyagot, másik fele hazánk valamely védett területét tartalmazza.
  Idén az első fordulóban a Körös-Maros Nemzeti Park a másodikban a Duna-Ipoly Nemzeti Park természeti és kulturális értékeiből összeállított feladatokat kellett a tanulóknak feldolgozniuk. A harmadik forduló anyaga hagyományainkhoz híven minden évben Vas megye és a Kőszegi Tájvédelmi Körzet.
  Az írásbeli fordulókon 18 iskolából 46 csapat vett részt
  A szóbeli döntőt idén is a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpontban rendeztük.
  Az impozáns épületben és az élményösvényen látványos, izgalmas, és sok érdekes információt felvonultató interaktív játékok tették színesebbé a verseny feladatait.
  Minden résztvevő csapat oklevelet kapott, az első hat helyezett pedig értékes könyvjutalomban részesült.

  A döntőben részt vett iskolák:
  Paragvári Utcai Általános Iskola Szombathely:3 csapat
  Szombathelyi Reguly Antal Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola: 2 csapat
  Rumi Rajki István Általános Iskola, Rum: 2 csapat
  Szombathelyi Neumann János Általános Iskola
  Sorkifaludi Gárdonyi Géza Általános Iskola
  Árpádházi Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium Kőszeg
  Szent László Katolikus Általános Iskola Sárvár

  A verseny helyezettjei:
  1. 6.b lányok: Paragvári Utcai Általános Iskola Szombathely
  Németh Adél, Tullner Áron, Varga Áron
  Felkészítő tanár: Baltavári Andrea
  2. Súr vezér: Sorkifaludi Gárdonyi Géza Általános Iskola
  Hersits Balázs, Károly Gergely, Németh Lionel
  Felkészítő tanár: Hodászi Csilla
  3. Természetbúvárok: Szombathelyi Reguly Antal Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola
  Horváth Lara, Laki Zsombor, Virágh Botond
  Felkészítő tanár: Szabó Tamás


  Vilits Katalin
  versenyszervező

  Fotóalbum
  "Megsebzett bolygó" - Komplex Természettudományi Vetélkedő

  A Föld Napja alkalmából 19. alkalommal szervezték meg a "Megsebzett Bolygó" komplex megyei természettudományi vetélkedőt.
  Idén iskolánkból 8 diáknak lehetősége nyílt részt venni (2 csapattal) ezen a rendezvényen a Kámoni Arborétumban. A versenyt a Gothard Jenő Általános Iskola szervezte. Habár az időjárás nem engedte meg a kültéri feladatokat, mégis mindenki remekül érezte magát. Sok-sok érdekes feladat volt: fajfelismerések,tapogatás, kvíz a Kámoni és a Jeli Arborétumról a 15 éves Őrségi Nemzeti Parkról, állathang felismerés, vélemény nyilvánítás Pék Tibor építészmérnök "A/ mitől vagy kitől?/ változó klíma" című könyvéről szóló előadásról. A verseny végén,míg a zsűri összesítette a pontokat, addig mi mégis megcsodálhattuk ezt a gyönyörű helyet. Az eredményhirdetésről majdnem lecsúsztunk emiatt,de szerencsére nem kezdték el nélkülünk. Miután elmondták, hogy a zsűrinek mi tetszett nagyon,
  ha lett volna olyan, hogy vicces megoldások kategória a "vasi pecsenye" helyett beírt "mami kedvence" vitte volna a prímet. Varga Tamás bácsi (játékvezető, szervező) elmondta, hogy milyen vicces is lenne ha az 1. és az utolsó helyezett ugyanabból az iskolából kerülne ki ,mert akkor mehetnek együtt horgászni Zsennyébe ( csak az 1. és az utolsó csapat kapott horgász belépőket). De akkor még nem is tudtuk hogy tényleg így lesz...és ez minket fog érinteni: 12. helyezést ért el a ,,Hegyaljai sólymok" nevezetű csapatunk ( Zacsik Nóra, Pontyos Boglárka, Boros Léda, Weidl Mónika) és 1. helyezést az ,, ÉN meg a többiek" elnevezésű csapat ( Kőhalmi Bálint, Kovács Bence, Kolnhofer Csenge, Zsótér Rebeka). Fáradtan de élményekkel telve tértünk haza.
  Május végén szeretnénk a nyert belépőkkel újra visszatérni a Kámoni Arborétumba Andi nénivel és Marcsi nénivel, talán az idő is szép lesz majd.

  Kolnhofer Csenge
  6.b osztályos tanuló

  Fotóalbum
  A Föld Napja iskolánkban

  Április 22-e a Föld Napja, melynek alkalmából különféle eseményeket rendeznek világszerte, melyekkel felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására.
  Több mint egymilliárd ember cselekszik egy időben, 192 országban - a Föld Napja ma már a világ legnagyobb környezeti eseménye.

  Ökoiskolaként kiemelten fontosnak tartjuk, hogy gyermekeink tisztában legyenek a Földet fenyegető veszélyekkel. Cselekvésre ösztönző tudás és tájékozottság kell ahhoz, hogy érdemben fellépjünk környezetünk, jövőnk védelmében, ezért április 24-én a felső tagozatos tanulóinknak két órában játékos vetélkedőt szerveztünk.

  A program jelmondata:
  „Ki monda, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

  Előzetes feladatként az osztályok plakátokat készítettek, faliújságot díszítettek. Nagyon ötletes és elgondolkodtató munkák készültek. Változatos feladatokat kellett megoldaniuk, több tantárgyba ágyazva játékosan. Másnap délelőtt hirdettünk eredményt, minden osztály oklevelet, és egy kis nassolnivalót kapott. Eredménytől függetlenül minden diákot dicséret illet a lelkes munkáért, és helytállásért.

  Vilits Katalin
  ökoiskolai koordinátor

  Rajzpályázat a Víz Világnapja alkalmából

  A Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya a "Fürdő és szauna kultúra fejlesztéséért Vas megyében" címmel rajzpályázatot hirdetett.
  Zsótér Rebeka 5.b osztályos tanulónk rajzával az előkelő III. helyezést érte el. A szakmai zsűri 273 rajz közül választotta ki a legjobbakat.
  Szívből gratulálunk Rebekának!

  Neválovits-Albert Kinga
  tanár

  Fotóalbum
  Egészségnevelési napok

  Ha november, akkor egészségnevelés. Ebben a tanévben teljesen más formában szerveztük meg az egészségnevelési napokat.
  Az alsó tagozatosoknak sportosan kezdődött a napjuk. Az első órában Terjék Beáta (személyi edző) aerobikot és Szalai Gréta (egykori bersekes diákunk) gyógytornai foglalkozást tartottak a gyerekeknek. Utána egészséges finomságok, rajzok, plakátok születettek a kicsik közreműködésével. Hamarosan megérkeztek a mentősök is. Idén egy sokkal modernebb mentőautót mutathatott be Gadó Gábor, a kőszegi mentőállomás munkatársa. Amíg az 1. és 2. osztály kint figyelte a mentősöket, addig a 3. és 4. osztályosok elsősegélynyújtási ismereteket szerezhettek. Aztán cserélt a két csoport.
  Délben vette kezdetét a felsősök programja. Az osztályfőnökök vezetésével mentek egyik helyszínről a másikra. Míg az ötödikeseknek az egészséges táplálkozásról tartottak foglakozást a védőnők, addig a hatodikosoknak nemi felvilágosító órát szerveztük. Ebben a két évfolyamban Zsótérné Bagi Ágnes gyógymasszőr mutatott be pár nagyon hatásos és érdekes technikát az önként jelentkező gyerekeken. Mindenki ki is próbálhatta ezeket társain. Nem maradt el a sportolás itt sem, Vilits Kati néni érdekes feladatsort állított össze a gyerekeknek. A 7.,8. osztályosok más állomásokon jártak. Gadó Gábor mentős és fia Gadó Áron (volt bersekes tanítványunk) az elsősegélynyújtás alapismereteit mutatták be a gyerekeknek, ahol sok nagyon hasznos információ hangzott el. Terplán Zoli bácsi és Kratochwill Zoli bácsi ügyességi feladatokkal várta őket a tornateremben. Iszakné Kövesdi Katalin vezető ápoló pedig a betegápolásról tartott foglalkozást tanulóinknak.
  Másnap a hetedik és nyolcadik évfolyamnak a drogokról , azok káros hatásairól tartott előadást Szabadkainé Brindicsál Orsolya rendőr főtörzsőrmester.
  Ez egy rendhagyó nap volt, minden gyereket érintett a program, az egész iskola megmozdult ebben a témában.

  Kovácsné Zsolt Andrea és Tóth-Percze Mária
  szervezők

  Fotóalbum
  Állatok világnapja 2016.

  Iskolánk október 6-án, az Állatok Világnapjára projektnapot szervezett, melynek témája a felelős állattartás volt. A nap mottójaként a következő örök érvényű idézetet választottuk:

  „Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.”
  (Antoine de Saint Exupery: A kis herceg)

  Előzetes feladatként a plakátkészítő versenyt szerveztünk. Nagyon szép pályamunkák készültek, melyek a folyosókon megtekinthetők. Mivel nagyon sok plakát érkezett, ötödik és hatodik évfolyamon osztályonként értékeltük őket.

  A plakátpályázat eredménye:
  5.a
  1. Tihanyi Luca, Borsos Kata
  2. Vigh Alexander, Varga Ádám
  3. Lőrincz Loretta
  5.b
  1. Zsótér Rebeka, Kumánovich Kata
  2. Moldvai Dóra, Eigner Hermina
  3. Györei Lara, Kumánovich Kata
  6.b
  1. Lovagi Amanda, Dónácz Dorina, Kolnhofer Csenge
  2. Harkány Dániel, Toplak Máté
  3. Pontyos Boglárka, Schwahofer Tamara, Boros Léda

  Nagyon szép osztályplakátok készültek, emléklapban részesültek a 6.a, 7.a, 7.b, 8.a, és a 8.b osztályok munkái.

  Ezen a napon már délelőtt minden tanóra az állatokról, a felelős állattartásról szólt. A tanulók csoportmunkában játékos feladatok segítségével, az adott tantárgy jellegének megfelelően, a tanórákba beillesztve dolgozták fel a nap témáját.

  A délután a felelős állattartással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról, látványos bemutatókról, és lovaglásról szólt.
  Érdekes előadást hallgattak az érdeklődők Dr. Radák Péter állatorvostól az állatokkal kapcsolatos egészségügyi gondozási feladatokról, többek között az oltás, ivartalanítás, féregtelenítés, és az állatokkal való együttélés kérdéseirőll. Ezután Illés Péter tanár úr a madarakról, madárvédelemről, téli madáretetésről beszélgetett a gyerekekkel.
  A délután további részében az Állatvédők Vasi Egyesületének önkéntesei tartottak érdekes előadást arról az önfeláldozó munkáról melyet nap, mint nap végeznek az emberi felelőtlenség, és nemtörődömség miatt bajba került állatok megmentéséért, beszéltek az örökbefogadás lehetőségéről és felelősségéről. A magukkal hozott mentett, súlyos sérülésekből felépült kutyusok ajándékoztak meg bennünket vidám percekkel.
  Papp István látványos rendőrkutya bemutatója felejthetetlen élmény volt mindenkinek. Zárásként pedig a Kőszegi Evangélikus Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium lovasainak köszönhetően lovagolhattak a gyerekek.

  Ezúton szeretnénk köszönetet mondani meghívott előadóinknak, közreműködőinknek, a délutáni programok lebonyolításához.

  Vilits Katalin
  főszervező