Ha bejelölöd a csillag melletti négyzetet, akkor megjegyzem, és ha legközelebb jössz, rögtön ez az iskola fog megjelenni.
> Bersek József Általános Iskola > Aktuális > Aradi vértanúk napja - „Tisztelet a bátraknak!”

Aradi vértanúk napja - „Tisztelet a bátraknak!”

Az 1848. március 15-i pesti győztes forradalom reményt, hitet adott a magyar nemzetnek a polgári állammá alakuláshoz és a szabadsághoz, függetlenséghez vezető úton.

Fotóalbum
Ferenc József Habsburg császár és I. Miklós orosz cár hatalmas túlerőben levő hadseregei azonban felmorzsolták az elszántan, kitartóan harcoló honvédsereget, mely a sorozatos súlyos veszteségek után Görgei Artúr vezetése alatt letette a fegyvert. A világosi fegyverletételt súlyos megtorlás követte.
Ennek esett áldozatául Pesten az első független és felelős magyar kormány miniszterelnöke, gr. Batthyány Lajos és az Aradon kivégzett 13 honvédtábornok.
Az idei tanévben projektnap formájában változatos feladatokkal osztályonként emlékeztek diákjaink a hősökre, az aradi vértanúkra és iskolánk névadójára, a szabadságharcban részt vevő, babérkoszorús huszárezredes Bersek Józsefre.
A diákönkormányzat képviselői és az iskolavezetés elhelyezte a tisztelet koszorúját a Bersek-emlékművön, és meggyújtottuk az emlékezés mécseseit a kőszegi temetőben található Bersek-síron is.

Horváth Márta
humán munkaközösség-vezető