Ha bejelölöd a csillag melletti négyzetet, akkor megjegyzem, és ha legközelebb jössz, rögtön ez az iskola fog megjelenni.
> Bersek József Általános Iskola > Aktuális > ÜNNEPI MŰSOR AZ 1956-OS FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC EMLÉKÉRE

ÜNNEPI MŰSOR AZ 1956-OS FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC EMLÉKÉRE

„És egy szó erejével
kezdek el újra élni,
hogy rád ismerjek s neveden
szólítsalak… Szabadság”
/Paul Éluard: Szabadság ,részlet/

Fotóalbum
Mindössze húsz nap, de a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye zajlott 1956-ban Magyarországon. Egy aprócska, de elszánt nemzet felemelte fejét és nemet mondott az elnyomásra, a diktatúrára és szembeszállt a világ akkori legnagyobb birodalmával.
1956 őszének eseményei nehezen feledhetők azok számára, akikben soha el nem múló sebeket ejtettek. 1956 világtörténeti jelentőségét elismerik, minden évben emlékezünk, koszorúzunk, fejet hajtunk a sok áldozat előtt.
Az ünnep jelkép és tanítás. Jelképe a hősiességnek, tanítás arról a nemzeti egységről, amely a felkelés tüzében, egyéni és közösségi áldozatok között születetett. Fontos, hogy a diákok ismerjék történelmünk dicső eseményeit, személyiségeit, akik a haza, a haladás érdekében kiemelkedőt tettek.
„…lényeges dolgokat emberek között soha nem a szavak, mindig csak a magatartás és a cselekedetek intéznek el” – Márai Sándor gondolatai jegyében emlékeztek iskolánk diákjai 1956 októberének eseményeire. Zenés, látványos műsorunkban felidéztünk egy korszakot, egy eseménysorozatot. Tisztelettel, megbecsüléssel emlékeztünk azokra, akik a magyarság jövőjéért életüket áldozták, szenvedéseken estek át.
Köszönöm a műsorban szereplő 7.a osztályos tanulók és az énekkar közreműködését, valamint Kocsisné Pethő Judit és Horváth Márta tanárnők segítségét a műsor elkészítéséhez.

Szabóné Király Éva Anna
szaktanár